Mitä Tehdä 1v Kanssa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3395

  +
  Mitä Tehdä 1v Kanssa?

  Moni vanhempi ja hoitaja askartelee kysymyksen äärellä: mitä tehdä 1-vuotiaan kanssa? Tässä artikkelissa annetaan ideoita ja vinkkejä, jotka auttavat viihdyttämään pientä lasta sekä edistävät hänen kehitystään.

  Leikkihuone

  Leikkihuoneen järjestely voi olla ensimmäinen askel 1-vuotiaan kanssa vietettävien hetkien parantamiseen. Huoneeseen kannattaa asettaa matto, monipuolisia pehmoleluja sekä turvallisia leluja. Esimerkiksi pallot, puupalikat, kuvakirjat ja tunnustelukirjat ovat hyviä vaihtoehtoja. 1-vuotiaita kiinnostavat erityisesti lelut, jotka tuottavat ääntä ja liikkuvat, joten esimerkiksi musiikkiset lelut tai kulkuset ovat erinomaisia valintoja.

  Laulaminen ja tanssiminen

  Lapset ovat usein kiinnostuneita musiikista ja tanssimisesta. Musiikki auttaa kehittämään lapsen motorisia taitoja ja edistää samalla laulu- ja puhekykyä. Tarttukaa siis äänikirjoihin, lastenlauluihin tai soittakaa musiikkia taustalle. Voitte yhdessä laulaa, tanssia ja liikkua musiikin rytmissä.

  Imitointi- ja jäljitteleminenleikit

  Lapset oppivat käyttäytymisen, taidot ja kasvavat liittämällä mielleyhtymiä ja yhdistämällä sanat toimintaan. 1-vuotias oppii imitoimalla ja jäljittelemällä aikuisia sekä leikkikavereita. Leikin avulla lapsi kehittää sosiaalisia taitojaan, jolloin hän oppii jakamaan, odottamaan vuoroa ja kommunikoimaan.

  Hampaiden pesu

  1-vuotiailla lapsilla hampaiden pesusta on tullut osa jokapäiväistä elämää. Tämä auttaa vähentämään kariesta ja pitämään suun terveenä. Käyttäkää lapselle sopivaa hammasharjaa, ja valitkaa myös hammastahna, joka on sopiva lapselle. Voitte laulaa lapselle laulun hampaiden pesusta tai katsella lastenkirjoja, jotka käsittelevät hampaiden pesemistä.

  Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen

  Ulkoilu on tärkeä osa lapsen päivää. Luonto tarjoaa lapselle erilaisia ja arvokkaita kokemuksia. Luonnossa liikkuminen antaa mahdollisuuksia oppia uutta ja havainnoida erilaisia asioita. Esimerkiksi ympäristön äänet, hajut, struktuurit ja kasvit opettavat lapselle paljon. Pue siis lapsi säänmukaisesti, ja lähtekää luontoon retkelle.

  Ruuanlaitto ja leivonta

  Ruuanlaitto on myös yksi hauska tapa viettää aikaa 1-vuotiaan kanssa. Leivonnassa päästään tutustumaan erilaisiin raaka-aineisiin ja kokeilemaan uusia makuja. Lapsikin voi osallistua esimerkiksi käyttämällä lusikkaa, päättämällä, mitä raaka-aineita käytetään tai seuraamalla prosessia.

  Puhetta ja sanastoa kehittävät leikit

  Ilmaisun kehittäminen on tärkeä osa 1-vuotiaan kehitystä. Leikin avulla lapsi oppii ilmaisemaan tunteitaan, ehdotuksiaan ja ajatuksiaan. Esimerkiksi palapelit, kirjat, kuvakortit ja muut lelut voivat auttaa lapsi kehittämään sanavarastoaan.

  Yhteenveto

  1-vuotiaiden kanssa on monia erilaisia ja hauskoja tapoja viettää aikaa. Huoneen järjestely, laulaminen ja tanssiminen, imitointi- ja jäljitteleminenleikit, hampaiden pesu, ulkoilu ja luonnossa liikkuminen, ruuanlaitto ja leivonta sekä puhetta ja sanastoa kehittävät leikit ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja aktiiviselle lapselle. Muista muutama tärkeä ohje: turvallisuus etusijalle, lapselle sopivien lelujen käyttö ja rohkaistu lapsen uteliaisuutta ja luovuutta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.