Mitä Täysistunnossa Tehdään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 9:00 pm #2917

  +

  Mitä Täysistunnossa Tehdään?

  Suomen eduskunta kokoontuu täysistuntoon noin kerran viikossa käsittelemään erilaisia asioita. Täysistunnot ovat julkisia ja kaikki kansalaiset ovat tervetulleita seuraamaan niitä eduskuntatalon lehteriltä.

  Täysistuntojen tärkein tehtävä on käsitellä eduskunnalle annettuja lakiesityksiä. Tässä vaiheessa kansanedustajat pääsevät vaikuttamaan lakiesitysten sisältöön ja muuttamaan niitä tarvittaessa. Lakiesitysten käsittely aloitetaan yleensä niiden ensimmäisessä käsittelyvaiheessa. Silloin ne käydään läpi yleisesti ja keskustellaan niiden pääperiaatteista.

  Lakiesitysten käsittelyä jatketaan sen jälkeen toisessa käsittelyvaiheessa, jolloin niiden yksityiskohdat käydään tarkemmin läpi. Tässä vaiheessa kansanedustajat voivat esittää muutoksia ja tarkistuksia lakiesitysten sisältöön.

  Täysistuntojen agendalla voi olla myös muita asioita kuin lakiesityksiä. Esimerkiksi puhemies voi aloittaa keskustelun tärkeästä yhteiskunnallisesta aiheesta tai kansanedustaja voi esittää kysymyksiä ministerille.

  Täysistunnoissa äänestetään myös eri asioiden puolesta tai vastaan. Äänestyksissä kansanedustajat ilmaisevat mielipiteensä ja tekevät päätöksiä.

  Täysistunto on erittäin tärkeä tapahtuma Suomen demokratiassa, sillä siellä tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin. Täysistuntojen seuraaminen auttaa kansalaisia ymmärtämään, miten päätökset tehdään ja miten he voivat vaikuttaa niihin.

  Kokouksen päätyttyä tehtävät päätökset ja äänestystulokset kirjataan ylös ja ne ovat kaikkien kansalaisten saatavilla eduskunnan verkkosivuilla.

  Kaikilla Suomen kansalaisilla on oikeus ottaa yhteyttä omaan kansanedustajaansa ja esittää hänelle mielipiteitä ja ehdotuksia. Tämä on tärkeä tapa vaikuttaa päätöksentekoon ja varmistaa, että oma ääni kuuluu yhteiskunnassa.

  On tärkeää muistaa, että aktiivinen kansalaisuus ja osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ovat avainasemassa Suomen demokratian kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

  Kaiken kaikkiaan Suomen eduskunnan täysistunto on tärkeä paikka päätöksenteolle ja kansan äänen kuulumiselle. Seuraamalla täysistuntoja ja olemalla aktiivinen kansalainen, voit vaikuttaa yhteiskunnalliseen kehitykseen ja varmistaa oman äänesi huomioon ottamisen päätöksenteossa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.