Mitä Taskumattiin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #1422

  +
  Mitä Taskumattiin?

  Taskumatti, pikkuinen metallikotelo, jota käytetään pienen määrän alkoholin kuljettamiseen taskussa, on ollut suosittu esine jo yli sadan vuoden ajan. Taskumatti on yleensä valmistettu tinasta, hopeasta tai ruostumattomasta teräksestä, ja se on helppo avata ja sulkea. Kätevä koko tekee siitä suositun juhliin ja muihin tilanteisiin, joissa halutaan kuljettaa mukana pientä määrää alkoholijuomaa. Tässä artikkelissa käsittelemme taskumatin historiaa, käyttötapoja ja sääntöjä Suomessa.

  Historia

  Taskumatin alkuperä on epävarma, mutta sen uskotaan olevan peräisin 1800-luvun lopulta. Jo tuolloin taskumati oli suosittu aatelispiirien keskuudessa, ja se oli yleensä valmistettu hopeasta tai tinaan. Taskumati oli muotiesine ja jokainen arvonsa tunteva herrasmies omisti oman taskumattinsa. 1900-luvun alussa taskumatti alkoi yleistyä myös muiden yhteiskuntaluokkien keskuudessa. Sotien jälkeen taskumatti tuli vieläkin suositummaksi, ja se oli usein merkkinä miehuudesta ja rohkeudesta.

  Käyttö Suomessa

  Taskumatin käyttö Suomessa on sallittua yksityishenkilöiden piirissä. Taskumattia voidaan käyttää esimerkiksi juhlapäivillä tai muissa tilanteissa, joissa halutaan kuljettaa mukana alkoholijuomaa. Suomessa taskumattiin saa kaataa enintään 40 prosenttia alkoholia sisältävää juomaa. Halvan viinan kuljettaminen taskumatissa on kuitenkin kiellettyä, sillä se voisi olla merkki laittomasta alkoholikaupasta.

  Säännöt

  Taskumatin käyttöön liittyy muutamia sääntöjä ja huomioitavia seikkoja. Ennen kuin taskumattia käyttää, sen tulee olla puhdas ja täysin kuiva. Taskumatissa oleva juoma tulee nauttia kohtuudella eikä sitä saa tarjota alaikäisille tai päihtyneille henkilöille. Myöskään julkinen humaltuminen ei ole sallittua. Lisäksi, kun käyttää taskumatissa olevaa juomaa, tulee olla tietoinen juoman alkoholiprosentista, jotta sen nauttiminen kohtuullisissa rajoissa on mahdollista.

  Johtopäätös

  Taskumatti on kätevä ja suosittu esine, joka on ollut yleisesti käytössä jo yli sadan vuoden ajan. Taskumatti on suosittu erityisesti linnanjuhlissa, rapujuhlissa ja häissä. Taskumattia tulee kuitenkin käyttää varoen ja aina vastuullisesti, jotta kaikille varjeltava juhlatunnelma voidaan säilyttää. Lisäksi tulee muistaa, että alkoholin nauttiminen on aina kunkin henkilön oma valinta, ja sen tulee tapahtua kohtuudella.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.