Mitä Tarvitsee Kutsuntoihin Mukaan

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5464

  +

  Mitä tarvitsee kutsuntoihin mukaan?

  Kutsuntoihin mukaan tarvitaan tiettyjä asiakirjoja ja muita tarpeellisia varusteita. Kutsunnat ovat Suomessa kaikille 18 vuotta täyttäneille miehille pakolliset, joten on tärkeää varautua niihin hyvissä ajoin. Seuraavaksi käymme läpi, mitä tarvitset mukaan kutsuntoihin.

  Kutsuntakutsu

  Kutsuntoja varten tarvitset ensimmäiseksi kutsun. Kutsun saa postitse noin puoli vuotta ennen kutsuntoja. Kutsussa ilmoitetaan kutsuntojen ajankohta ja paikkakunta sekä ohjeet siitä, mitä tulee tehdä seuraavaksi. Kutsuntakutsu on tärkeä asiakirja, jota ei kannata kadottaa tai unohtaa kotiin.

  Henkilöllisyystodistus

  Kutsuntoihin mukaan tulee ottaa henkilöllisyystodistus. Henkilöllisyystodistuksena käy passi, henkilökortti tai ajokortti. Jos sinulla ei ole vielä henkilökorttia, voit hakea sen verkossa tai poliisilaitokselta. Kutsunnoissa henkilöllisyystodistus tarkastetaan, joten sen unohtaminen kotiin voi aiheuttaa ongelmia.

  Terveydentilaselvitys

  Kutsuntojen yhteydessä tehdään terveydentilaselvitys, jossa kysellään muun muassa sairauksista, allergioista ja lääkityksistä. Jotta terveydentilaselvityksen voi täyttää, kannattaa ottaa mukaan lääkärin antamat hoitotiedot. Lääkäriltä voi pyytää myös todistuksen, jos on ollut kovemmassa taudissa tai loukkaantunut ennen kutsuntoja.

  Kuljetus ja ruoka

  Kutsunnoissa järjestetään yleensä myös kuljetus ja ruoka koulutuspaikalle. Kutsussa on yleensä tarkempia tietoja kuljetuksesta ja ruokailusta. Jos ruokailussa on erityisvaatimuksia, on niistä hyvä kertoa etukäteen.

  Kirjoitusvälineet

  Kutsuntoihin kannattaa ottaa mukaan myös kirjoitusvälineitä, kuten kynää ja paperia. Monissa kutsunnoissa tehdään kirjallisia tehtäviä tai täytetään lomakkeita. Omien kirjoitusvälineiden mukana olo helpottaa ja nopeuttaa kutsuntapäivän sujumista.

  Mukavat vaatteet

  Kutsuntoihin kannattaa pukeutua mukavasti, sillä päivä voi olla pitkä. Vaatteiden tulee olla siistit ja sopivat keliolosuhteisiin. Kutsuntoja varten ei tarvitse pukeutua erikoisesti, tavalliset rennot vaatteet käyvät hyvin.

  Muut tarvikkeet

  Mukaan voi ottaa myös muita tarvikkeita, kuten juomapullon, eväitä ja tarvittaessa lääkkeitä. Kutsunnoissa saattaa joutua olemaan pitkiä aikoja seisoskellen, joten mukana kannattaa olla myös esimerkiksi istuinalusta.

  Kutsuntoihin kannattaa varautua hyvissä ajoin, jotta päivästä tulee sujuva ja miellyttävä. Kutsuntoihin kannattaa siis ottaa mukaan kutsun, henkilöllisyystodistus, terveydentilaselvitys, mahdolliset lääkärintodistukset, mukavat vaatteet, kirjoitusvälineet ja mahdollisesti myös juomapullo, eväät ja tarvittaessa lääkkeet. Näillä varustuksilla pääset hyvin kutsuntapäivän läpi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.