Mitä Tarvitaan Mopokorttiin

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2956

  +

  Mitä Tarvitaan Mopokorttiin Suomessa?

  Suomessa mopoilu vaatii mopokortin, joka oikeuttaa ajamaan kaikkia 45 km/h nopeutta kulkevia ajoneuvoja. Mopokortin saaminen ei ole vaikeaa, mutta siihen tarvitaan tiettyjä dokumentteja ja suoritettavia kokeita. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä tarvitset mopokorttia varten.

  Ikärajat ja Ajokorttiluokka

  Suomen lain mukaan mopoautolla eli kevyellä nelipyörällä (45 km/h) saa ajaa 15 vuotiaana. Tällöin tarvitaan AM-luokan ajokortti, joka oikeuttaa ajamaan mopoa ja mopoautoa. Mopoa (maksiminopeus 45 km/h) voi ajaa jo 14 vuotiaana, mutta silloin vaaditaan erillinen kevytmoottoripyörän käsittelykortti eli niin kutsuttu Mopo T -kortti.

  Mopokortin Hankkiminen

  Mopokortin hankkiminen vaatii aina teoriatentin suorittamisen, jonka voi suorittaa ajokorttiluokkaan valmistautuvana oppilaana jo 15 vuotiaana. Tämän jälkeen tarvitset lääkärinlausunnon ja kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Lääkärinlausunto vaaditaan terveydentilasta, jonka voi saada omalta terveysasemalta. Henkilöllisyystodistus voi olla suomalainen passi, poliisin myöntämä henkilökortti tai ajokortti.

  Hankkimasi liikenneopetuksen tulee olla ajokoulun hyväksymää, jotta se kelpaa mopokorttia varten. Liikenneopetuksen määrä on vähintään 4 tuntia, ja se sisältää niin teoriaa kuin käytännön harjoituksia. Ajotunteja tarvitaan vähintään 5, mutta opetus voidaan suorittaa myös ajokoulussa, joka antaa sinulle kokonaisvaltaisen opetuksen.

  Kun olet suorittanut kaiken tarvittavan, sinulla on mahdollisuus osallistua ajokokeeseen. Ajokoe sisältää tehtäväosion, jossa kokeessa testataan tietämystä liikennesäännöistä. Sen jälkeen ajat koeajon, jonka aikana testataan ajotaitoasi liikenteessä.

  Tiivis Yhteenveto

  Mopokortin saamiseen tarvitset:

  1. Ikärajan: 15 vuotta kevyellä nelipyörällä ajaessa, 14 vuotta mopolla ajaessa.
  2. Ajokorttiluokan: AM tai Mopo T -kortti.
  3. Dokumentit: lääkärinlausunto terveydentilasta ja kuvallinen henkilöllisyystodistus.
  4. Liikenneopetuksen: vähintään 4 tuntia teoriaa ja käytännön harjoituksia ajokoulussa.
  5. Ajotunnit: vähintään 5.
  6. Ajokoe: tehtäväosio ja koeajo.

  Päätös

  Mopokortin hankkiminen ei ehkä ole yhtä vaativa kuin esimerkiksi henkilöauton ajokortin suorittaminen, mutta siihen vaaditaan silti tiettyjä toimenpiteitä. Kun suoritat kaiken tarvittavan, saat mopokortin käteesi, ja voit aloittaa mopoilun haluamillasi reitteillä. Muista aina pitää turvallisuus mielessäsi ja huolehtia turvallisuusvarusteista, kuten kypärästä, ajovarusteista sekä valaistuksesta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.