Mitä Tarkoittaa Vakituinen Työsuhde

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #1214

  +

  Mitä Tarkoittaa Vakituinen Työsuhde?

  Suomen työmarkkinoilla puhutaan usein vakituisesta työsuhteesta. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

  Vakituinen työsuhde tarkoittaa, että työntekijä on palkattu toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen, ja hänen työsuhteensa jatkuu niin pitkään kuin hän itse haluaa tai työnantaja lopettaa sen. Vakituinen työsuhde antaa työntekijälle turvallisuutta ja vakautta, sillä hänellä on oikeus tiettyihin työehtoihin ja hän voi luottaa siihen, että hänellä on jatkossa työpaikka.

  Vakinaista työsuhdetta voi vertailla määräaikaiseen työsuhteeseen, joka on voimassa tietyn ajan tai tietyn projektin ajan. Määräaikainen työsuhde päättyy yleensä sopimuskauden päättymiseen, eikä työntekijällä ole takuuta siitä, että hänen työsuhteensa jatkuu.

  Kuinka Vakituinen Työsuhde Eroaa Määräaikaisesta Työsuhteesta?

  Vakituinen työsuhde eroaa määräaikaisesta työsuhteesta monin tavoin. Ensinnäkin, vakituinen työsuhde antaa työntekijälle enemmän vakautta ja turvaa. Vakituinen työsuhde on voimassa niin kauan, kun työntekijä ja työnantaja haluavat, kun taas määräaikainen työsuhde päättyy tietyn ajan kuluttua.

  Toiseksi, vakituisessa työsuhteessa on usein paremmat työehdot, kuten parempi palkka, pidemmät lomat ja parempi suoja irtisanomiselta. Määräaikaisessa työsuhteessa työehdot voivat olla heikommat, sillä työnantaja voi perustella määräaikaisuuden esimerkiksi projektin rajallisuudella tai sijaisuudella.

  Kolmanneksi, vakituinen työsuhde on luotettavampi, sillä se antaa työntekijälle paremman ennustettavuuden tulevaisuudesta. Työntekijä voi suunnitella perhe-elämäänsä, investoida asuntoon, hankkia lainoja ja tehdä muita pitkän aikavälin päätöksiä, kun hän tietää, että hänellä on vakituinen työpaikka.

  Mitä Työehtoja Vakituisessa Työsuhteessa On?

  Vakituisessa työsuhteessa työntekijä on suojattu työelämän riskeiltä ja hänellä on oikeus tiettyihin työehtoihin. Näitä ovat muun muassa:

  – Irtisanomissuoja: Työnantaja ei voi irtisanoa työntekijää ilman pätevää perustetta.

  – Lomat: Työntekijällä on oikeus vuosilomaan ja sairaslomaan.

  – Palkka: Työntekijällä on oikeus saada työehtosopimuksen mukainen palkka.

  – Työaika: Työnantajan on noudatettava työaikalakia, joka asettaa määräyksiä työajasta, ylityöstä ja lepoajoista.

  – Mahdollisuus koulutukseen ja kehittämiseen: Työnantaja voi tarjota koulutusta ja muita kehittymismahdollisuuksia, jotka tukevat työntekijän ammatillista kasvua ja koulutusta.

  Kuinka Saada Vakituinen Työsuhde?

  Vakituisen työsuhteen saaminen ei aina ole helppoa, erityisesti aloilla, joilla on paljon kilpailua työpaikoista. Kuitenkin jotkut asiat voivat parantaa mahdollisuutta saada vakituinen työsuhde:

  – Hakeudu alalle, joka on kasvussa tai jolla on paljon työpaikkoja

  – Hanki hyvä koulutus ja kehitä ammattitaitoasi

  – Ole aktiivinen työnhaussa ja seuraa työpaikkailmoituksia

  – Ole joustava ja valmis tekemään erilaisia töitä

  – Keskity työhön ja osoita, että olet sitoutunut työnantajaan ja työhösi.

  Johtopäätös

  Vakituinen työsuhde antaa työntekijälle turvaa ja vakautta. Työntekijällä on oikeus tiettyihin työehtoihin ja hän voi luottaa siihen, että hänellä on jatkossa työpaikka. Vakituinen työsuhde eroaa määräaikaisesta työsuhteesta, sillä vakituinen työsuhde on voimassa niin kauan kuin työntekijä ja työnantaja haluavat. Vakituisen työsuhteen saaminen voi olla hankalaa, mutta hyvät koulutus ja ammattitaito, aktiivinen työnhaussa ja joustavuus voivat parantaa mahdollisuutta saada vakituinen työsuhde.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.