Mitä Tarkoittaa Vaalipiiri

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5180

  +

  Mitä tarkoittaa vaalipiiri?

  Vaalipiiri on alue, joka muodostaa yhden äänestysalueen vaaleissa. Suomessa vaalipiirejä on yhteensä 13, ja ne on jaettu maakuntien pohjalta. Vaalipiirit ovat eri kokoisia, ja jokaisessa vaalipiirissä on oma määrä kansanedustajapaikkoja ja ehdokaslistat.

  Suomen vaalijärjestelmä on suhteellinen, mikä tarkoittaa sitä, että kansanedustajat valitaan suhteellisesti puolueiden äänimäärän perusteella. Vaalipiirejä tarvitaan siksi, että ehdokkaiden on helpompi kampanjoida tietyn alueen äänestäjien keskuudessa.

  Kullakin vaalipiirillä on oma vaalipiirin keskusvaalilautakunta, joka vastaa vaalien käytännön järjestelyistä kyseisellä alueella. Vaalipiirin keskusvaalilautakunta valvoo vaalituloksen laskemista ja tarkistaa ääntenlaskennan oikeellisuuden.

  Suomen vaalipiirit ovat seuraavat:

  1. Uudenmaan vaalipiiri
  2. Varsinais-Suomen vaalipiiri
  3. Satakunnan vaalipiiri
  4. Hämeen vaalipiiri
  5. Pirkanmaan vaalipiiri
  6. Kaakkois-Suomen vaalipiiri
  7. Savo-Karjalan vaalipiiri
  8. Keski-Suomen vaalipiiri
  9. Vaasan vaalipiiri
  10. Oulun vaalipiiri
  11. Lapin vaalipiiri
  12. Ahvenanmaan vaalipiiri
  13. Euroopan parlamentin vaalipiiri

  Jokaisessa vaalipiirissä on oma määrä kansanedustajapaikkoja, jotka jaetaan vaalituloksen perusteella. Esimerkiksi Uudenmaan vaalipiirissä on 34 kansanedustajapaikkaa, kun taas Ahvenanmaan vaalipiirissä on vain yksi paikka. Vaalipiirin koko vaikuttaa siis siihen, kuinka suurella äänimäärällä ehdokas voi päästä läpi.

  Kansanedustajan tehtävä on edustaa koko Suomea, ei vain omaa vaalipiiriä. Kansanedustajat eivät siis edusta pelkästään oman vaalipiirinsä asukkaita, vaan koko maata. Kansanedustajat toimivat myös omissa valiokunnissaan, jotka käsittelevät eri alojen lainsäädäntöä.

  Vaalipiirijärjestelmä on tärkeä osa Suomen demokratiaa, sillä se mahdollistaa äänestäjille vaikutusmahdollisuuden oman alueensa asioihin. Vaalipiirit varmistavat myös sen, että kansanedustajat edustavat eri puolilta Suomea tulevia äänestäjiä, eivätkä vain kokoontumispaikalle kampanjoivia ehdokkaita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.