Mitä Tarkoittaa Triggeri

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5815

  +

  Mitä tarkoittaa triggeri?

  Triggeri on termi, joka on yleistynyt viime vuosina erityisesti some- ja internet-ympäristöissä. Triggeri tarkoittaa englannin kielen sanasta ”trigger” suomeksi laukausta tai liipaisinta, mutta käytössä sillä tarkoitetaan yleisesti ärsykettä, joka herättää voimakkaan reaktion tai tunteen.

  Monille ihmisille tiettyjen asioiden, tilanteiden tai sanojen kohtaaminen voi aiheuttaa voimakasta ahdistusta, pelkoa, vihaa tai muita negatiivisia tunteita. Näitä voimakkaita tunnereaktioita voi laukaista jokin ”trigger”, eli tietty ärsyke tai triggeri, joka herättää traumatisoituneessa tai muuten haavoittuvassa ihmisessä voimakkaita tunteita tai muistoja.

  Esimerkiksi henkilö, joka on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä lapsena, voi kokea voimakasta ahdistusta tai paniikkia kuullessaan keskustelua seksuaalisesta väkivallasta tai lukiessaan uutisia aiheeseen liittyen. Tämä voi olla ns. triggeri, joka yhdistyy henkilön traumaattiseen kokemukseen.

  Triggeri voi siis olla mikä tahansa asia, joka herättää tietynlaisia tunteita tai muistoja henkilössä. Näitä voivat olla esimerkiksi tietyt sanat, tilanteet, äänet tai hajut. Triggerin vaikutukset voivat olla voimakkaita ja jopa fyysisiä, joten on tärkeää, että henkilö on tietoinen omista triggerihetkistään ja osaa käsitellä niitä.

  Jos tiedät olevasi herkkä jollekin triggerille, on tärkeää puhua asiasta avoimesti ja varoittaa lähipiiriäsi tilanteista, joissa triggeri voi esiintyä. Näin voit välttää mahdollisia ahdistavia tilanteita ja hallita omaa mieltäsi paremmin.

  Triggeri käsitteenä on tärkeä myös niille, jotka eivät itse kärsi minkäänlaisista traumoista tai psykologisista ongelmista. On tärkeää olla tietoinen siitä, mitkä asiat voivat olla toisille triggerilähteitä ja välttää niiden käyttöä tai esiintymistä, jotta vältetään mahdollisia traumatisoivia vaikutuksia. Erityisesti some- ja internet-ympäristöissä triggerit voivat löytyä yllättävistäkin paikoista, joten kaikista toisilleen tuntemattomista ihmisistä on tärkeä huolehtia ja käyttää harkintaa omassa kommunikoinnissaan.

  Triggerit voivat olla epämiellyttäviä ja vaikeita käsitellä, mutta niistä on tärkeää puhua avoimesti ja pyrkiä ymmärtämään, miten ne vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin. Näin voidaan luoda turvallisempia ja ymmärtävämpiä yhteisöjä niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.