Mitä Tarkoittaa Suojaikäraja

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #677

  +

  Mitä tarkoittaa suojaikäraja?

  Suojaikäraja on lakiin perustuva ikäraja, jonka ylittäneen henkilön seksuaalinen kanssakäyminen alle suojaikärajan jääneen henkilön kanssa on rangaistavaa. Suojaikäraja suojaa alaikäisiä nuoria seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan riskeiltä.

  Mitä ovat Suomen suojaikärajat?

  Suomessa suojaikärajat ovat seuraavat:

  17 vuotta: seksiin perustuva teko ihmisen kanssa, joka on alle 16-vuotias.
  16 vuotta: seksuaalinen teko henkilön kanssa, joka on alle 16-vuotias, vaikka kyseessä olisi molemminpuolinen suostumus.
  18 vuotta: henkilön ostaminen tai myyminen seksuaalisiin tarkoituksiin.
  Seksuaalinen teko alle 16-vuotiaan kanssa on aina rikos. Suostumus alle 16-vuotiaalta ei poista rikosoikeudellista vastuuta. Vaikka nuoret olisivat suostuneet seksuaaliseen kanssakäymiseen, voi tämä silti olla rikos.

  Mitkä ovat seuraukset suojaikärajan rikkomisesta?

  Suojaikärajan rikkomisesta seuraa rikosnimike seksuaalirikos. Rangaistus voi olla sakkorangaistus, vankeusrangaistus tai molempia sekä mahdollinen ilmoitusrekisterimerkintä, mikä voi vaikuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi työpaikkojen saamiseen.

  Mitä ovat seuraukset alle suojaikäisen kanssa seksiin suostumisesta?

  Alle suojaikäisen kanssa seksiin suostuminen voi johtaa seksuaalirikosnimikkeen saamiseen myös suostuneelle osapuolelle. Rangaistus voi olla sakkorangaistus, vankeusrangaistus tai molempia sekä mahdollinen ilmoitusrekisterimerkintä.

  Miten voi suojautua suojaikärajan rikkomiselta?

  Paras tapa suojautua suojaikärajan rikkomiselta on tietää ja noudattaa sen säännöksiä. Seksuaalinen kanssakäyminen alle suojaikärajan jääneen henkilön kanssa on laitonta, vaikka molemmat osapuolet suostuisivat siihen. Suojaikärajan noudattaminen on tärkeää, sillä sen rikkomisella voi olla vakavat seuraukset.

  Mitä tehdä, jos epäilee suojaikärajan rikkomista?

  Jos epäilet suojaikärajan rikkomista, sinun tulee ottaa yhteyttä viranomaisiin. Lapsen oikeuksien päivystyspuhelimesta saa neuvoja, jos on huolissaan lapsesta tai nuoresta. Poliisi on myös taho, jolle voi ilmoittaa suojaikärajan rikkomisesta.

  Yhteenveto

  Suojaikäraja on tärkeä keino suojella nuoria seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan riskeiltä. Suomessa suojaikärajat ovat 16, 17 ja 18 vuotta, riippuen seksuaalisen toiminnan luonteesta. Suojaikärajan rikkomisesta seuraa rikosnimike seksuaalirikos sekä mahdollinen sakkorangaistus, vankeusrangaistus tai molemmat sekä ilmoitusrekisterimerkintä. Suojautua suojaikärajan rikkomiselta voi parhaiten noudattamalla sen säännöksiä sekä ilmoittamalla viranomaisille epäilystä suojaikärajan rikkomisesta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.