Mitä Tarkoittaa Splittaus

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #4670

  +

  Mitä tarkoittaa splittaus?

  Yksi sijoittamisen käsitteistä, johon Suomessa asuvat ihmiset voivat törmätä, on splittaus. Splittaus tarkoittaa yhtiön osakkeiden jakamista pienemmiksi osiksi, jolloin yhtiön osakkeiden hinnat muuttuvat ja osakemäärä kasvaa. Splittaus on suosittu tapa, jolla yhtiöt houkuttelevat uusia sijoittajia, lisäävät likviditeettiä ja parantavat osakkeiden markkinointikelpoisuutta.

  Splittaus voidaan suorittaa monella eri tavalla. Yksinkertaisinta on suorittaa 2:1 splittaus, jossa yhtiö jakaa jokaisen osakkeen kahdeksi pienemmäksi osakkeeksi. Tällöin osakemäärä kasvaa kaksinkertaiseksi, mutta osakkeiden hinta puolittuu. Esimerkiksi, jos yhtiön osakekurssi on 100 euroa ja se suorittaa 2:1 splittauksen, uusi osakekurssi tulee olemaan 50 euroa. Osakemäärä kasvaa kaksinkertaiseksi, joten sijoittajilla on yhtä monta osaketta kuin ennenkin.

  Splittaus voi myös olla epäsymmetristä, jolloin yhtiö jakaa osakkeitaan eri suhteessa kuin 1:1. Esimerkiksi 3:2 splittauksessa yhtiö jakaa jokaisen osakkeen 1,5 uudeksi osakkeeksi. Tällöin osakkeiden määrä kasvaa 50 prosentilla ja osakkeiden hinta laskee suhteessa.

  Splittauksen tarkoitus on tehdä osakkeista kaupankäynnille houkuttelevampia. Splittaus alentaa yksittäisen osakkeen hintaa, mikä tekee osakkeista helpommin ostettavia ja myytäviä pienemmällä summalla. Lisäksi yhtiöiden, jotka eivät ole suorittaneet splittausta pitkään aikaan, osakkeet voivat oleellisesti nousta hinnassa, mikä voi vaikeuttaa sijoittajien päätöksiä.

  Splittaus saa myös aikaan uusia sijoittajia, jotka voivat esiinnyä yhtiön osakkeiden omistajina. Yhtiöt voivat hyödyntää tätä uutta resurssia parantamalla yrityksen julkisuutta ja viestimällä sijoittajille, että he ovat edelleen kiinnostuneita heidän liiketoiminnastaan.

  Splittaukset ovat tavallisia erityisesti Yhdysvalloissa, mutta niitä on tapahtunut myös Suomessa. Esimerkiksi Nokian splittauks and tarkoitti, että yhtiö jakoi jokaisen osakkeen neljäksi uudeksi osakkeeksi, mikä alensi osakkeen hinnan vastaavasti yhdellä neljäsosalla.

  Vaikka splittauksella on joitakin etuja, se ei ole aina paras tapa sijoittajan näkökulmasta. Splittausta seuraava hintakehitys voi olla epävarmaa, koska se riippuu markkinoiden reaktiosta splittaamiseen. Lisäksi, vaikka osakkeiden lukumäärä kasvaa, yrityksen liiketoimintariskit eivät muutu.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että splittaus on tapa jakaa yhtiön osakkeita useammiksi osiksi, mikä alentaa osakkeiden hintaa ja lisää likviditeettiä. Splittausta seuraa yhtiön osakkeiden likviditeetin paraneminen, mutta se ei ole aina paras tapa sijoittajan näkökulmasta. Sijoittajien tulee tarkkailla markkinoiden reaktioita splittaamiseen ja harkita tarkasti sijoituksensa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.