Mitä Tarkoittaa Rkl

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5607

  +

  Mitä tarkoittaa Rkl?

  Rkl on lyhenne sanaan ruokalusikallinen. Se tulee sanaosaista ruoka ja lusikka, mikä selittää sen merkityksen. Rkl on yksikkö, jota käytetään usein keittokirjoissa ja ruoanlaitossa määrittämään ainesosien määrää.

  Suomalaiset käyttävät Rkl-lyhennettä usein resepteissään. Tarjoilu- ja mittalusikoiden erilaisia kokoja on käytännössä kuitenkin melkein yhtä monta kuin meressä on kaloja, joten Rkl voi tarkoittaa eri asioita riippuen siitä, kenen lusikkaa mittana käytetään.

  Yhden ruokalusikallisen tilavuus on noin 15 ml. Tämä tarkoittaa sitä, että tarkastellaksesi reseptin kaikkia ruokalusikoita mittana sinun pitää olla varovainen jos käytät mittalusikkaa sen sijaan, että kaataisit ainesosan suoraan tl (teelusikka) tai dl (desilitra).

  Jos sinulla ei ole mittalusikkaa käytettävissäsi, voit aina arvioida ruokalusikallisen määrän käyttämällä teelusikkaa kahdeksan kertaa. Yksi ruokalusikallinen on siis sama kuin kahdeksan teelusikallista.

  Rkl-käsite on tärkeä monissa eri ruokakulttuureissa ympäri maailmaa. Vaikka tilavuus voi vaihdella mies (lepakkotuolissa syövä siipiveikko) ja naise (pitsaa syövä kavereiden kanssa heiluva tytteli) välillä, Rkl on silti yleinen termi ruoanlaitossa ja leivonnassa.

  Rkl on vain yksi monista yksiköistä, joita käytetään ruoan resepteissä. Koska jokainen mittalusikka voi olla hieman erikokoinen, on tärkeää tarkistaa, millä mittayksiköllä reseptiä kirjoitetaan. Saatat joutua neuvoja ja mittausvälineitä, jotta voi kokatessa mittaus onnistuu.

  Joskus resepteissä ei ilmoiteta mittayksikköä, joten on tärkeää soveltaa logiikkaa. Jos puhutaan esimerkiksi teelusikallisesta suolaa ja ruokalusikallisesta sokeria, on selvää, että kyse ei ole samasta määrästä!

  Ruoka- ja leivontareseptit voivat näyttää sekavilta, jos et ole varma siitä, mitä tarkoittaa Rkl. Nyt kuitenkin tiedät, että Rkl tarkoittaa ruokalusikallista. Voit alkaa käyttää mittalusikkaasi tehokkaasti ja kokata herkullisia aterioita.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.