Mitä Tarkoittaa Resorptio

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #525

  +

  Mitä tarkoittaa resorptio?

  Resorptio on fysiologinen prosessi, jossa elimistö ottaa takaisin aineita, jotka ovat aiemmin erittyneet elimistöstä. Tämä tapahtuu useissa eri kudoksissa ja elimissä, kuten suolistossa, munuaisissa, luissa ja hampaissa. Resorptio on tärkeä prosessi, sillä se auttaa elimistöä säilyttämään tärkeitä aineita ja säätämään kehon aineenvaihduntaa.

  Resorptio suolistossa

  Suolisto on yksi kehon tärkeimmistä resorptiopaikoista. Siellä ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon joko passiivisella tai aktiivisella imeytymisellä. Passiivinen imeytyminen tarkoittaa sitä, että suolen seinämän läpi kulkeva tietty aine pääsee sieltä verenkiertoon ilman, että keho käsittelee sitä millään tavalla. Aktiivinen imeytyminen taas tarkoittaa sitä, että keho käyttää tiettyjä kuljetusproteiineja (esimerkiksi kalvoentsyymejä), jotka vapauttavat ravinteita suoliston seinämän läpi verenkiertoon.

  Resorptio munuaisissa

  Munuaiset ovat myös tärkeitä resorptioelinkeinoja ihmiskehossa. Munuaiset erittävät virtsan kautta kehosta haitallisia aineita ja samalla säilyttävät tärkeitä aineita, kuten elektrolyyttejä ja proteiineja. Munuaiset käyttävät aktiivista resorptiota myös silloin, kun keho tarvitsee tiettyjä aineita, kuten glukoosia tai aminohappoja. Munuaiset ovat erittäin tärkeitä elimiä, jotka suodattavat verta ja auttavat ylläpitämään kehon tasapainoa.

  Resorptio luissa

  Resorptio tapahtuu myös luissa, sillä luut ovat jatkuvassa muutoksessa ja uusiutuvat jatkuvasti. Luissa tapahtuva resorptio tarkoittaa sitä, että luusolut hajottavat vanhaa luukudosta, joka vapauttaa kalsiumia ja muita aineita verenkiertoon. Luusolut vapauttavat lisäksi kasvutekijöitä, jotka auttavat uuden luukudoksen muodostumista. Tämä prosessi on tärkeä muun muassa rappeuttavien luusairauksien, kuten osteoporoosin, hoidossa.

  Resorptio hampaissa

  Resorptio tapahtuu myös hampaissa ja sillä on tärkeä rooli hammaskudosten uusiutumisessa. Hampaissa tapahtuva resorptio tarkoittaa sitä, että hammaskudosten vanhaa osaa hajotetaan ja samalla vapautetaan kalsiumia ja muita aineita, jotka auttavat uuden hammaskudoksen muodostumista. Tämä prosessi auttaa ylläpitämään hampaiden terveyttä ja estämään esimerkiksi hampaiden reikiintymistä.

  Yhteenveto

  Resorptioprosessi on tärkeä osa elimistön toimintaa. Se auttaa säilyttämään tärkeitä aineita ja vapauttaa niitä takaisin kehoon, kun niitä tarvitaan. Resorptio tapahtuu useissa eri elimissä, kuten suolistossa, munuaisissa, luissa ja hampaissa. Jokaisella elimellä on oma roolinsa, ja ne kaikki ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin kannalta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.