Mitä Tarkoittaa Pidentynyt Qt Aika

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #6260

  +

  Mitä tarkoittaa pidentynyt QT-aika?

  Pidentynyt QT-aika tarkoittaa sydämen sähköisen toiminnan häiriötä, joka voi johtaa vakaviin rytmihäiriöihin. Tämä ongelma voi olla synnynnäinen tai se voi syntyä myöhemmällä iällä. Pidentynyt QT-aika on erittäin harvinainen, mutta se on vakava tila, joka vaatii välitöntä hoitoa.

  QT-aika viittaa sydämen sähköisen toiminnan viimeiseen osaan, joka kulkee sydämen kammioista ulos. Normaalisti QT-aika kestää noin 0,4 sekuntia. Pidentynyt QT-aika tarkoittaa sitä, että tämä jakso on pidentynyt yli 0,44 sekuntiin. Tämä häiriö johtuu yleensä ionikanavien toiminnan häiriöistä sydämen soluissa.

  Pidentynyt QT-aika voi olla oireeton ja diagnosoidaan vain sattumalta, mutta se voi myös aiheuttaa vakavia rytmihäiriöitä, kuten kammiovärinää tai äkillistä kammiokuolemaa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tunnistaa tämä ongelma ja hoitaa se asianmukaisesti.

  Pidentynyt QT-aika voi johtua monista eri syistä, mukaan lukien tiettyjen lääkkeiden käyttö, sähköiskut, sydänlihassairaudet ja synnynnäiset ionikanavasairaudet. Geneettiset tekijät voivat myös altistaa pidentyneelle QT-ajalle.

  Hoito riippuu pidentyneen QT-ajan aiheuttajasta ja vakavuudesta. Jos pidentynyt QT-aika johtuu lääkkeen käytöstä, lääkkeen vaihtaminen voi olla tarpeen. Joissakin tapauksissa tarvitaan erityisiä sydänlääkkeitä tai tahdistinta, joka auttaa pitämään sydämen rytmin tasaisena.

  Suomessa pidentyneen QT-ajan diagnosointi ja hoito tapahtuvat yleensä erikoissairaanhoidossa, kuten sydänkeskuksissa. Tärkein keino ehkäistä pidentynyttä QT-aikaa on välttää tunnettuja aiheuttajia, kuten tiettyjä lääkkeitä tai sähköiskuja.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että pidentynyt QT-aika on harvinainen mutta vakava sydämen sähköisen toiminnan häiriö, joka voi johtaa vakaviin rytmihäiriöihin ja äkilliseen kammiokuolemaan. Tunnistaminen ja hoito ovat erittäin tärkeitä potilaiden terveyden säilyttämiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.