Mitä Tarkoittaa Osake

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5869

  +

  Mitä tarkoittaa osake?

  Osake on yksi tapa sijoittaa rahaa yritykseen. Kun ostamme yrityksen osakkeita, olemme omistajia yrityksen pienestä osasta. Osake on osoitus omistajuudesta ja antaa oikeuden osinkoon sekä äänioikeuden yhtiökokouksessa.

  Suomessa on yli 200 pörssiyhtiötä, joiden osakkeita voi ostaa. Osakkeita voi ostaa myös muista maista, mutta suurin osa suomalaisista sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin.

  Osakkeiden hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Kun ostajia on enemmän kuin myyjiä, hinta nousee. Vastaavasti, kun myyjiä on enemmän kuin ostajia, hinta laskee. Kurssien liikkeet ovat usein nopeita ja voivat aiheuttaa suuriakin muutoksia sijoituksen arvossa.

  Osakkeet voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: osakkeisiin, joilla on äänioikeus ja osakkeisiin, joilla ei ole äänioikeutta. Useimmat osakkeet ovat äänivaltaisia. Tämä tarkoittaa, että osakkeenomistajalla on oikeus äänestää yhtiön hallitukseen ja yhtiökokouksissa päätettävistä asioista.

  Osinko on osakeyhtiön jakama voitonjako-osuus osakkeenomistajilleen. Osinkoa maksetaan yleensä kerran vuodessa. Osinko voi olla suuruudeltaan vaihteleva, ja sen määrää yhtiön hallitus. Osinko voi kertyä myös useamman vuoden ajalta, jolloin puhutaan kertyneestä voittovarasta.

  Osakkeisiin liittyy myös riskejä. Kurssien heilahteluja voi olla paljon, ja osakkeen arvo voi laskea nopeasti. Myös yhtiön taloudellinen tilanne vaikuttaa osakkeen hintakehitykseen. Jokaisen sijoittajan tulee olla tietoinen riskeistä ja tehdä omaan sijoitustyyliin sopiva riskiarvio.

  Sijoittaminen osakkeisiin ei ole ainoastaan suurituloisten ihmisten aluetta. Osakkeisiin sijoittamiseen voi ryhtyä pienellä summalla. Osakeostojen tekeminen onnistuu nykyään helposti netin välityksellä useiden eri välittäjien kautta.

  Osakkeiden ostaminen voi olla osa pidempiaikaista sijoitussuunnitelmaa. Osakekurssit voivat vaihdella nopeasti päivittäin, mutta pitkän aikavälin kehitykseen vaikuttaa enemmän yhtiön toiminta ja taloudellinen kehitys. Oman sijoitustyylin löytäminen ja hajauttaminen eri yhtiöiden osakkeisiin ovat tärkeitä avaimia sijoitusten menestykseen.

  Kokonaisuutena osakkeisiin sijoittaminen voi olla hyvä tapa kasvattaa omaa varallisuutta. Osakekurssit voivat vaihdella nopeasti, mutta hyvin harkittu sijoittamisen aloittaminen ja riskiarvio omaan taloudelliseen tilanteeseen sopivaksi voivat tuoda paljon hyvää sijoituksen arvoon.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.