Mitä Tarkoittaa Obstruktio

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #5364

  +

  Mitä tarkoittaa obstruktio?

  Obstruktio on lääketieteellinen termi, joka tarkoittaa ilman tai tahnan esteen muodostumista hengitysteihin, ruuansulatuskanavaan tai virtsajärjestelmään. Lääketieteellisessä kielessä sitä käytetään yleisimmin hengitystieobstruktion yhteydessä, joka voi olla henkeä uhkaava tila.

  Obstruktion syyt voivat vaihdella. Se voi johtua esimerkiksi allergisesta reaktiosta, tulehduksesta, kasvaimesta, verihyytymästä tai vierasesineestä. Toisinaan obstruktion aiheuttaja jääkin epäselväksi.

  Hengitystieobstruktio on vaarallinen tila, joka vaatii välitöntä hoitoa. Joskus tilanteessa tarvitaan jopa henkeä ylläpitävä laitehoito tai intubaatio, eli hengitysputken asettaminen hengitysteihin. Obstruktio voi johtaa myös keuhkokuumeeseen tai hengitysteiden vaurioitumiseen.

  Ruuansulatuskanavan obstruktio ilmenee tyypillisimmin vatsakipuna, pahoinvointina tai oksenteluna. Syynä voi olla esimerkiksi suolen tukkeutuminen, joka voi johtua kasvaimesta tai vierasesineestä. Joskus ruuansulatuskanavan obstruktio vaatii leikkaushoitoa.

  Virtsajärjestelmän obstruktiota voi esiintyä esimerkiksi eturauhasen kasvaimen tai virtsakiven vuoksi. Tällöin virtsan kulkua estelee kasvain tai kivi. Oireena voi olla esimerkiksi virtsaamisvaikeuksia tai tihentynyttä virtsaamistarvetta. Tilanne vaatii lääkärin arviointia ja hoitoa.

  Obstruktioita voi esiintyä eriasteisina ja monenlaisina. Joissakin tapauksissa hoitoon voidaan käyttää lääkkeitä tai muita konservatiivisia hoitomenetelmiä. Toisinaan kuitenkin tarvitaan leikkaushoitoa.

  On tärkeää, että mahdollinen obstruktio tunnistetaan ajoissa ja aloitetaan hoito tarpeen mukaisesti. Jos epäilet hengitys- tai ruuansulatuskanavan obstruktioita, kannattaa hakeutua välittömästi lääkärin arvioon. Oikein toteutettu hoito voi pelastaa henkesi tai auttaa välttämään pitkäaikaisia terveysongelmia.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.