Mitä Tarkoittaa Mittalaitteen Mittausalue

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4523

  +

  Mittalaitteen mittausalue – mikä se on ja miksi se on tärkeä?

  Mittalaitteen mittausalue on mittalaitteen mittaama alue, joka kertoo, mikä on mittalaitteen suurin ja pienin mahdollinen mittaustulos. Esimerkiksi kameran mittausalue kertoo, mikä on kameran tarkimman tarkennuksen mahdollinen etäisyys ja mitä on kameran laajin mahdollinen kuvakulma.

  Mittalaitteen mittausalue on erittäin tärkeä, sillä se kertoo, minkälaista tarkkuutta ja toimintavarmuutta mittalaitteesta voidaan odottaa. Jos mittausalue on liian pieni esimerkiksi optisessa mittalaitteessa, mittalaite ei kykene mittaamaan tarvittavaa aluetta ja tulokset voivat jäädä epätarkoiksi tai vääristyneiksi. Liian suuri mittausalue taas voi nostaa hintaa turhaan ja tehdä mittalaitteesta liian monimutkaisen käyttää.

  Mittalaitteen mittausalue on siis yksi tärkeimmistä spekseistä, jota kannattaa tarkastella mittalaitetta hankkiessa. Mittalaitteen mittausalueen valitsemisessa kannattaa ottaa huomioon, millaiseen mittaukseen laitetta tarvitaan ja millaisiin mittauskohteisiin se tulee käytettäväksi.

  Esimerkiksi mittakiskoilla varustettu laseretäisyysmittari voi olla erittäin tarkka mittausväline pitkien etäisyyksien mittauksessa, mutta sen mittausalue on rajoitettu mittakiskon pituuteen. Jos mittauksia tarvitaan yli mittakiskon maksimimittaisuuksien, tarvitaan erilainen mittalaite.

  Myös lämpökameroilla on oma mittausalue, joka kertoo kuinka pieniä tai suuria lämpötilaeroja ne pystyvät havaitsemaan. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi rakennustoiminnassa, jossa lämpötilaeroja voidaan käyttää rakennusten energiatehokkuuteen liittyvässä suunnittelussa.

  Lopuksi on muistettava, että mittausalue ei ole mittalaitteen ainoa ominaisuus. Laiteperheen ominaisuudet, tarkkuus ja mittausvarmuus ovat myös tärkeitä seikkoja, joita tulee harkita ostopäätöstä tehdessä.

  Kaiken kaikkiaan mittalaitteen mittausalue on siis erittäin tärkeä seikka, joka vaikuttaa suuresti mittauksien tarkkuuteen ja toimintavarmuuteen. On tärkeää valita mittausalueen lisäksi mittalaite, joka soveltuu juuri siihen tarkoitukseen, johon sitä tarvitset, ja jossa yhdistyy sopiva hinta-laatusuhde.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.