Mitä Tarkoittaa Materiaalitehokkuus

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #1999

  +

  Mitä tarkoittaa materiaalitehokkuus?

  Materiaalitehokkuus on termi, joka kuvaa sitä, kuinka tehokkaasti käytämme luonnonvaroja ja raaka-aineita tuotantoprosesseissamme. Materiaalitehokkuus on tullut tärkeäksi yhteiskunnallisessa keskustelussa, sillä resurssien väheneminen ja ympäristöhaitat ovat vakava ongelma maailmassa.

  Suomalaiset ovat tunnetusti ympäristötietoisia ja kiinnostuneita kestävästä kehityksestä. Suomen hallitus onkin asettanut tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Materiaalitehokkuus on yksi keino saavuttaa tämä tavoite.

  Materiaalitehokkuuden merkitys ympäristölle

  Materiaalitehokkuuden suuri merkitys ympäristölle johtuu siitä, että maailmassa on rajallinen määrä luonnonvaroja, ja niitä käytetään nykyisin liian tuhlailevasti. Suomalaiset käyttävät resursseja yli kolme kertaa enemmän kuin maapallo kestää. Tämä tarkoittaa, että jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuten suomalaiset, tarvittaisiin kolme maapalloa kestämään ihmisen toiminnan ympäristövaikutuksia.

  Materiaalitehokkuus voi auttaa pienentämään ympäristöhaittoja, sillä jos resursseja käytetään tehokkaasti, niitä ei tarvitse uusiutua yhtä paljon eikä niitä tarvitse tuottaa niin paljon. Tämä pienentää myös ympäristöön päätyvien jätteiden määrää ja vähentää saasteiden määrää ilmassa ja vedessä.

  Materiaalitehokkuus Suomessa

  Suomi on edelläkävijä materiaalitehokkuuden saralla. Suomessa on hyödynnetty uusiutuvia luonnonvaroja pitkään ja tehty kestäviä valintoja esimerkiksi metsähoidon ja energiantuotannon suhteen. Suomeen on myös perustettu useita materiaalitehokkuuskeskuksia, jotka ovat tehneet merkittävää työtä materiaalitehokkuuden edistämisessä.

  Suomessa on myös mm. käynnissä erilaisia ympäristöystävällisiä hankkeita, jotka liittyvät materiaalitehokkuuteen. Näitä ovat muun muassa jätteen uusiokäyttö, virvoitusjuomapullojen kierrätys ja elektroniikkalaitteiden uusiokäyttö.

  Miten itse voi edistää materiaalitehokkuutta?

  Yksittäinen ihminen voi myös vaikuttaa materiaalitehokkuuteen. Seuraavaksi onkin muutamia vinkkejä, kuinka voit edistää materiaalitehokkuutta arjessa.

  – Hanki kestäviä ja laadukkaita tuotteita, jotka kestävät pidempään.
  – Kierrätä ja lajittele jätteet oikein.
  – Vähennä yksittäispakattujen tuotteiden käyttöä.
  – Korjauta rikkoutuneet tuotteet, sen sijaan että ostaisit uuden.
  – Vähennä lihan syöntiä. Lihaa tuotetaan ympäristöhaittana paljon ja kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat usein materiaalitehokkaampia.
  – Hyödynnä uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkopaneeleja.
  – Tee järkeviä valintoja kodin energiankulutuksessa.

  Materiaalitehokkuus on tärkeä aihe, joka koskettaa meitä kaikkia. Yksittäistä ihmistä ei saa unohtaa tässä keskustelussa. Jokaisella on mahdollisuus omilla valinnoillaan vaikuttaa materiaalitehokkuuteen ja sitä kautta edistää kestävää kehitystä. Pienetkin muutokset voivat olla merkittäviä suuremman ympäristövaikutuksen aikaansaamiseksi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.