Mitä Tarkoittaa Laiton Lakko

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #6217

  +

  Mitä tarkoittaa laiton lakko?

  Laiton lakko tarkoittaa työtaistelutoimenpidettä, joka järjestetään ilman lakiin perustuvaa lupaa. Työtaistelu on tilanne, jossa työntekijät joko kieltäytyvät tekemästä töitä kokonaan tai osittain tai järjestävät muunlaisia toimenpiteitä, joilla he haluavat ilmaista tyytymättömyytensä työnantajaansa kohtaan. Laiton lakko on kielletty Suomessa, sillä se voi aiheuttaa taloudellista vahinkoa ja häiriöitä yhteiskunnalle.

  Mitä seurauksia laittomasta lakosta voi olla?

  Laiton lakko voi johtaa vakaviin seurauksiin, jotka voivat vaikuttaa sekä työntekijöihin että työnantajiin negatiivisesti. Työntekijät voivat menettää palkkansa ja jopa työpaikkansa, jos heidän toimintansa rikkoo lakia. Lisäksi lakko voi myös aiheuttaa häiriöitä tuotannon kulussa, joka voi johtaa yrityksen taloudellisiin menetyksiin.

  Toisaalta, työnantajat voivat hakea oikeusteitse korvausta lakon aiheuttamista taloudellisista vahingoista. Lisäksi laiton lakko voi vahingoittaa tuotemerkkiä ja brändiä, mikä voi vaikuttaa yrityksen maineeseen ja tulevaisuuteen.

  Milloin lakko on laiton?

  Lakko on laiton, jos se ei toteuta työehtosopimuksessa sovittua menettelyä. Työehtosopimuksessa sovitaan muun muassa siitä, miten lakkoja suunnitellaan ja toteutetaan. Laiton lakko on myös silloin, kun se vaarantaa yleisen turvallisuuden tai aiheuttaa vahinkoa valtiolle tai yhteiskunnalle.

  Mikäli lakkoa ei ole ilmoitettu työnantajalle etukäteen ja/tai lakon tarkoitus on painostaa työnantajaa tiettyihin päätöksiin käyttämällä voimakeinoja, se on laiton. Lisäksi laiton lakko voi olla silloin, kun se kohdistuu tärkeään kansalliseen toimintoon, kuten terveyden- tai turvallisuudenhoitoon.

  Miten lakkoilu tulisi hoitaa laillisesti Suomessa?

  Suomessa lakko on sallittua vain silloin, kun se toteutetaan lain ja työehtosopimuksen mukaisesti. Ennen lakkoa työntekijöiden tulee ilmoittaa siitä työnantajalle ja pyytää neuvotteluita. Lakon tulee myös kohdistua sellaisiin työtehtäviin, joita lakko koskee.

  Lisäksi lakko ei saa aiheuttaa vaaraa yleiselle turvallisuudelle tai häiriöitä tärkeälle valtion toiminnalle. Lakon tulee olla rauhanomainen, eikä se saa käyttää voimakeinoja työstä kieltäytyneitä henkilöitä kohtaan.

  Jos lakon järjestäminen vaatii lupaa, työntekijöiden tulee hakea sitä ajoissa, jotta heidän toimintansa on laillista. Lupa haetaan yleisimmin ELY-keskuksesta ja työpaikkakohtaisia lupia voi hakea kunnan viranomaisilta.

  Päätössanat

  Vaikka työtaistelu on yksi keskeisimmistä keinoista ilmaista tyytymättömyyttä työnantajaa kohtaan, sen tulisi aina toteutua lain mukaisesti. Laiton lakko saattaa vaikuttaa toivottomalta tilanteelta, mutta se voi aiheuttaa haittaa sekä työntekijöille että työnantajalle. On tärkeää noudattaa lakia ja sopia lakon järjestämisestä etukäteen, jotta toiminta on laillista ja asianmukaista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.