Mitä Tarkoittaa Jaksotyö

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4863

  +

  Mitä tarkoittaa jaksotyö?

  Jaksotyö on työaika, joka koostuu jaksoista, joissa työtä tehdään yhtäjaksoisesti esimerkiksi kahdeksan tai kymmenen tuntia päivää kohden, ja sen jälkeen on useita päiviä peräkkäin vapaita. Jaksotyö on yleinen käytäntö muun muassa palomiehillä, sairaanhoitajilla ja tehtaan operaattoreilla. Jaksotyö voi olla joustavaa ja tarjota työntekijöille enemmän vapaa-aikaa tai muita etuja verrattuna perinteiseen yhdeksästä viiteen työhön. Jos sinäkin harkitset jaksotyötä, tässä on muutama asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

  Joustavuus

  Yksi jaksotyön eduista on joustavuus. Pidemmät työjaksot mahdollistavat sen, että tarvitaan vähemmän työvuoroja viikossa. Tämä mahdollistaa työntekijöille pidemmän lepoajan peräkkäin ja lisäävät mahdollisuutta viettää laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa. Joustavuus mahdollistaa myös sen, että työntekijät voivat suunnitella vapaa-aikansa paremmin ja osallistua erilaisiin tapahtumiin ja harrastuksiin.

  Työvuorot

  Jaksotyössä työvuorot voivat olla pidempiä, mutta niitä on myös vähemmän esimerkiksi yhden viikon aikana. Tämä tarkoittaa, että työntekijät voivat pitää pidempiä vapaa-aikoja kiireisimmästä työkaudesta, ja samalla saada tarpeeksi lepoa ja virkistystä seuraavaan jaksoon. Työvuoroluetteloa suunniteltaessa työnantajan tulee ottaa huomioon työntekijän henkilökohtaiset tarpeet, mukaan lukien perhe, harrastukset ja muut sitoumukset.

  Korvaukset ja lisät

  Jaksotyössä on usein mahdollisuus ansaita ylimääräistä korvausta pitkistä työvuoroista ja yövuoroista. Työntekijät voivat myös saada lisää korvausta työskentelystään viikonloppuisin tai pyhäpäivinä, kun taas toisina aikoina he saattavat saada enemmän vapaapäiviä korvauksena. Työntekijöiden tulee aina tarkistaa työehtosopimus ja kysyä työnantajilta, mitä lisäetuudet ovat tarjolla.

  Terveydelliset vaikutukset

  Jaksotyö voi vaikuttaa terveyteesi, etenkin jos työskentelet öisin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jaksotyö voi vaikuttaa muun muassa uneen, ruokailutottumuksiin ja aineenvaihduntaan. Työntekijöiden, jotka tekevät yövuoroja, tulee olla erityisen tarkkaavaisia, kun he syövät ja juovat riittävästi nestettä pitääkseen elimistönsä virkeänä ja terveenä.

  Lopuksi

  Jaksotyö on joustava työaikamuoto, joka voi tuoda monia etuja työntekijöille. Vaikka jaksotyö voi vaikuttaa terveyteesi, se voi myös tarjota enemmän vapaa-aikaa ja antaa sinulle mahdollisuuden parempaan elämänlaatuun. Ennen kuin harkitset jaksotyötä, varmista, että keskustelet työnantajasi kanssa kaikista mahdollisista etuuksista ja seuraamuksista, jotka voivat vaikuttaa työaikaasi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.