Mitä Tarkoittaa Jäännösvirtsa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #1704

  +

  Mitä tarkoittaa jäännösvirtsa?

  Jäännösvirtsa on termi, joka viittaa siihen virtsamäärään, joka jää virtsarakkoon virtsaamisen jälkeen. Normaalissa tilanteessa virtsaamisen jälkeen virtsarakko on tyhjä, mutta jos henkilöllä on jäännösvirtsaongelma, virtsarakkoon jää virtsaa, vaikka hän olisi jo virtsannut.

  Tämä tilanne johtuu siitä, että virtsanpoistojärjestelmässä on jokin ongelma, joka estää virtsan täydellisen tyhjenemisen virtsarakosta. Tämä voi johtua esimerkiksi virtsarakon hermotoiminnan häiriöstä, eturauhasen laajentumisesta tai virtsajohdinten ahtaumasta.

  Toistuva jäännösvirtsa voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten virtsarakon tulehdukseen, virtsakivien muodostumiseen ja virtsainkontinenssiin. Siksi on tärkeää selvittää ja hoitaa mahdollinen jäännösvirtsaongelma.

  Miten jäännösvirtsa diagnosoidaan?

  Jäännösvirtsa diagnosoidaan yleensä virtsankarkailua tai virtsaamisongelmia koskevassa lääkärintarkastuksessa. Lääkäri voi käyttää erilaisia testeja, kuten U-Flow-testiä tai virtsarakon ultraäänitutkimusta, selvittääkseen, onko henkilöllä jäännösvirtsaongelma.

  U-Flow-testi mittaa virtsan määrää ja virtsausnopeutta ja antaa tarkemman kuvan henkilön virtsanpoistojärjestelmän toiminnasta. Ultraäänitutkimus puolestaan käyttää ultraääniaaltoja kartoittaakseen, kuinka paljon virtsaa virtsarakossa on jäänyt virtsaamisen jälkeen.

  Miten jäännösvirtsa hoidetaan?

  Jäännösvirtsaongelmaa voidaan hoitaa eri tavoin riippuen sen aiheuttajasta. Jos ongelma johtuu eturauhasen laajentumisesta, lääkäri voi suositella lääkehoitoa tai leikkausta. Jos se johtuu neurologisesta häiriöstä, fysioterapia tai lääkehoito voi auttaa vähentämään jäännösvirtsan määrää.

  Lisäksi jäännösvirtsaongelman hoidossa voidaan käyttää erilaisia hoitomenetelmiä, kuten lääkkeiden lisäksi rentoutus- ja virtsausterapiat sekä muutokset ruokavalioon ja elämäntapoihin.

  Miten jäännösvirtsa voidaan ehkäistä?

  Jäännösvirtsan ehkäisy riippuu sen aiheuttajasta. Jos se johtuu eturauhasen laajentumisesta, on tärkeää välttää alkoholin ja kofeiinin käyttöä sekä juoda riittävästi vettä. Lisäksi säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat auttaa estämään jäännösvirtsan kehittymistä.

  Jos henkilöllä on neurologinen häiriö, kuten MS-tauti tai selkävaurio, on tärkeää seurata säännöllisesti terveyttä ja käyttää tarvittaessa lääkkeitä tai muita hoitomenetelmiä.

  Päätelmä

  Jäännösvirtsaongelma voi olla hankala ja häiritsevä tila, mutta sen hoito on usein mahdollista. On tärkeää muistaa, että jäännösvirtsan hoidosta on tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jotta löydetään paras ratkaisu juuri sinun tilanteeseesi. Lisäksi terveellinen elämäntapa, joka sisältää säännöllistä liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota, voi auttaa estämään jäännösvirran kehittymistä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.