Mitä Tarkoittaa Humautus

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #6270

  +

  Mitä tarkoittaa humautus?

  Humautus on sana, joka on tullut viime vuosina tutuksi monille suomalaisille. Se tarkoittaa lyhyttä sähköistä katkosta, joka voi vaikuttaa esimerkiksi tietokoneiden, televisioiden tai muiden sähkölaitteiden toimintaan.

  Humahduksia eli sähkökatkoja tapahtuu Suomessa usein, erityisesti talvikuukausina. Syynä ovat usein lumikuorma tai myrskyiset kelit. Näiden ilmiöiden seurauksena sähköt voivat katketa esimerkiksi puolen tunnin ajaksi, mikä voi aiheuttaa vaikutuksia kotitalouksissa ja yhteiskunnassa yleisesti.

  Huhtikuussa 2021 Suomessa jouduttiin keväisen lumipyryn vuoksi taas kerran kärsimään humahduksista. Lähes 200 000 suomalaista jäi ilman sähköä, ja osa heistä oli ilman sähköjä jopa päivien ajan.

  Humautus voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jotka voivat vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Esimerkiksi kotitaloudet voivat menettää lämmön, ja ruoka pilaantua, jos jääkaappi ei toimi tarpeeksi kauan. Myös terveydenhuollon ja liikenteen toiminnassa voi esiintyä ongelmia, mikäli sähkökatko vaikuttaa esimerkiksi liikennevaloihin tai pimeään aikaan tehtävään kotisairaanhoitoon.

  Humautus on siis käsite, joka olisi hyvä olla jokaisen suomalaisen tiedossa. On tärkeää varautua siihen, että sähköt voivat katketa, ja varautua esimerkiksi säilömään ruokaa ja vettä, tai hankkimaan akkukäyttöisiä valaisimia ja lämpöä tuottavia laitteita.

  Mikäli sähkökatko sattuu, on hyvä olla myös ajantasalla siitä, miten tilanteeseen voi varautua ja miten sitä voi hoitaa mahdollisimman turvallisesti ja vaivattomasti. Esimerkiksi hätävalot ja työkalut, kuten taskulamput tai sahat, voivat olla erittäin tarpeellisia.

  Huolehtimalla varautumisesta sähkökatkoihin voimme välttää monia ongelmia ja turhaa stressiä. Muista siis tarkistaa kotisi varautumistilanne ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet ja tieto mahdollisia humautuksia varten.

  Yhteenveto

  Humautus on sähkökatkos, joka voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia kotitalouksille ja yhteiskunnalle yleisesti. Sähkökatkot voivat johtua monista syistä, kuten lumikuormasta tai myrskyisistä keleistä, ja ne ovat Suomessa varsin yleisiä varsinkin talvikuukausina. On tärkeää varautua sähkökatkoihin tarpeellisten laitteiden ja välineiden avulla, jotta selviämme mahdollisesta humautuksesta mahdollisimman vähin vaikutuksin.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.