Mitä Tarkoittaa Et Vanteessa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #4713

  +
  Mitä tarkoittaa ET-vanteessa?

  ET-vanne on tärkeä osa auton renkaan varustelua ja sen merkitys on usein hämärän peitossa monille autoilijoille. ET-vanteen nimi tulee saksankielisestä sanoista ”Einpresstiefe”, mikä tarkoittaa siis ”sisään työnnettyä syvyyttä” tai ”upotuksen syvyyttä”.

  Lyhyesti sanottuna ET on siis mitattu millimetreissä oleva syvyys, joka kertoo, kuinka paljon vanteen keskusta on ”upotettu” auton napaa syvemmälle. Mitä suurempi ET-luku, sitä lähempänä vanteen reunaa napaa sijaitsee.

  Vanteen ET-luku vaikuttaa suoraan auton ajoon. Auton ajodynamiikkaa, ohjattavuutta ja turvallisuutta parannetaan hyvän ET-vanteen avulla. Siksi autonvalmistajat valitsevat vanteen ET-luvun huolella ja asentavat ainoastaan hyväksyttyjä vanteita.

  ET on tärkeä tieto uusia renkaita hankittaessa, sillä se määrittelee millaiset vanteet sopivat juuri sinun autoosi. Jos ET-luku on väärä, voi se vaikuttaa negatiivisesti auton ohjattavuuteen, ajovakautukseen ja jousitukseen ja muutenkin kasvattaa turvallisuusriskiä liikenteessä.

  Tämän takia onkin tärkeää tietää ET-vanteen merkitys ja valita oikea ET-luku auton ohjekirjan, rengasvalmistajan ja vanteen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

  ET-luvun tarkistaminen

  Auton ohjekirjan mukaan oikea ET-luku selviää helposti. Mene autosi ohjekirjaan ja etsi sieltä tietoja ”vanteiden koon ja ET-luvun osalta”. Tämä tieto on yleensä selvästi kerrottu auton ohjekirjassa omana osanaan.

  Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että jokaista automallia on tehtaalla valmistettu useita eri variaatioita, joilla voi olla eri kokoisia renkaita ja vanteita. Autonvalmistajan ohjekirjasta selviää tarkasti, mikä etäisyys on juuri sinun autossasi.

  Mikäli et löydä tietoa ohjekirjasta, on vaihtoehtona kääntyä renkaita myyvän liikkeen puoleen ja pyytää heiltä ET-lukua koskevaa tietoa.

  Vältä virhehankinnat

  Tarjolla on lukuisia kauniita vanteita eri kokoisia ja ET-lukuisia. Kuitenkin auton turvallisuus on tärkeimpänä perusteluna valinteiden teossa. Näin ollen on tärkeää ostaa ainoastaan hyväksyttyjä ja tampannalla varustettuja vanteita, jotka vastaavat auton valmistajan ohjeita.

  Liian suuret tai pienet ET-vanteet voivat olla turvallisuusriski ja jopa laittoman renkaan käyttö autossa on myös vaihtoehto, jota on syytä välttää. Sen myötä voi vaarantaa omia ja muiden tielläliikkujien turvallisuutta.

  Kompensoiminen

  On myös tärkeää huomioida, että renkaan ja vanteen lisäksi ET-luku määrittelee, kuinka paljon koko rengas ja vanneprojekti työntyvät auton lokasuojan yli. Suuremmat ET-luvut tarkoittavat pienempää upotuskohdetta ja sitä, että rengas työntyy enemmän ulospäin. Tämän vuoksi on tarpeen valita oikeat penkit, jotta tieto vanteesta kulkisi tasaisesti renkaan ja lokasuojan reunaa pitkin.

  Lopuksi

  Etäisyydellä on merkitystä! Siksi on tärkeää huomioida ET-vanne ja sen merkitys oikeanlaisen renkaiden maahan asentamisessa. Vakiintuneet ET-lukuasetukset autonvalmistajien ja rengasvalmistajien kanssa parantavat automme ajettavuutta ja turvallisuutta. Kysy aina asiantuntijoiden neuvoja, ennen kuin teet päätöksen uusien vanteiden tai renkaiden hankkimisesta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.