Mitä Tarkoittaa Ergonomia

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #3987

  +

  Mitä tarkoittaa ergonomia?

  Ergonomia on tärkeä käsite niin työpaikoilla kuin kotona. Se tarkoittaa työn ja ympäristön sopeuttamista ihmisen tarpeisiin, jotta työskentelystä aiheutuvat rasitukset ja terveysvaikutukset olisivat mahdollisimman vähäiset. Ergonomisesti suunnitellut työpisteet ja välineet estävät rasitustilojen syntymistä ja edistävät hyvinvointia.

  Miksi ergonomia on tärkeää?

  Ergonomia vaikuttaa merkittävästi ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Epäergonomisesti suunniteltu työpiste tai ergonomisten periaatteiden unohtaminen voi johtaa fyysisiin oireisiin, kuten niska- ja hartiakipuihin, silmäoireisiin ja selkäkipuihin. Pitkäaikaiset terveysvaikutukset voivat johtaa vakavampiin ongelmiin, kuten nivelrikon kehittymiseen, hermopinteisiin tai jopa masennukseen.

  Miten ergonomiaa voi edistää työpaikalla?

  Työpisteen ergonomiaan vaikuttaa moni asia, kuten työtuoli, työpöydän korkeus, näytön sijainti, hiiren ja näppäimistön sijoittelu sekä työasento. Näiden asioiden huomioiminen työpisteen suunnittelussa voi ratkaista monia ergonomiaan liittyviä ongelmia.

  Työasennon tulee olla rento ja luonnollinen. Istuimen korkeuden tulee olla sellainen, että polvet ovat hieman alaviistossa ja jalat lepäävät tukevasti lattialla. Työtuolin selkänojan tulee olla säädettävissä ja tukea selkää. Työpöydän korkeuden tulee olla sopiva käyttäjän pituuteen nähden. Näytön tulee olla sopivalla etäisyydellä silmistä ja sijoitettu niin, että kaulan ei tarvitse olla jatkuvassa kääntöasennossa.

  Jos työpisteen suunnittelussa ilmenee ongelmia, on hyvä keskustella esimiehen tai työterveyslääkärin kanssa.

  Miten ergonomiaa voi edistää kotona?

  Ergonomiaa voi edistää myös kotona. Esimerkiksi tietokoneen käyttö kotona voi aiheuttaa samoja oireita kuin työpaikalla, eli niska- ja hartiakipuja sekä silmäoireita. Kotona kannattaa kiinnittää huomiota työasentoihin, työpöydän korkeuteen sekä näytön sijaintiin.

  Kotona voi myös kiinnittää huomiota muihin ergonomiaan liittyviin asioihin, kuten kodin kalusteiden korkeuksiin ja työvälineiden käyttäjäystävällisyyteen. Esimerkiksi keittiön työtasojen ja pesualtaiden korkeus voi olla tärkeä tekijä selkäkivun elämässä.

  Yhteenveto

  Ergonomia on tärkeä käsite niin työpaikoilla kuin kotona. Ergonomisesti suunnitellut työpisteet ja välineet estävät rasitustilojen syntymistä ja edistävät hyvinvointia. Työpisteen ergonomiaan vaikuttaa moni asia, kuten työtuoli, työpöydän korkeus, näytön sijainti, hiiren ja näppäimistön sijoittelu sekä työasento. Kotona on hyvä kiinnittää huomiota ergonomiaan myös kotitöissä ja kalusteiden korkeuksiin. Ergonomiaan kiinnittämällä huomiota ennalta vältetään monia terveysvaikutuksia, jolloin voi keskittyä täysillä työ- ja vapaa-aikaan.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.