Mitä Tarkoittaa Diastolinen Verenpaine

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #6068

  +

  Mitä Tarkoittaa Diastolinen Verenpaine?

  Verenpaine on yksi tärkeimmistä terveydelle tärkeistä tekijöistä. Se kertoo sydämen pumppaaman veren voimakkuuden verisuonissa. Verenpaineen mittauksessa sitä kuvataan kahdella numerolla – systolinen verenpaine ja diastolinen verenpaine.

  Systolinen verenpaine on yleensä ensimmäinen luku mittauksen aikana. Se kertoo verenpaineen voimakkuuden sydämen supistukseen aikana, kun veri pumppaa sydämestä kehoon. Diastolinen verenpaine puolestaan on toinen luku mittauksessa. Se kertoo verenpaineen voimakkuuden sydämen lepovaiheessa eli silloin, kun sydän rentoutuu ja täyttyy uudelleen verellä.

  Diastolinen verenpaine on yleensä vähemmän tunnettu kuin systolinen verenpaine, mutta siitä huolimatta sen merkitys on yhtä tärkeä terveyden kannalta. Normaali diastolinen verenpaine on alle 80 mmHg, mikä tarkoittaa, että verenpaine on sopivalla tasolla ja sydän ja verisuonet ovat terveessä kunnossa.

  Korkea diastolinen verenpaine voi kuitenkin olla merkki erilaisista terveysongelmista, kuten valtimoiden jäykkyydestä tai ateroskleroosista. Tämä tarkoittaa sitä, että valtimoiden seinämät ovat jäykistyneet ja kaventuneet, mikä voi johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin.

  Jos diastolinen verenpaine on jatkuvasti korkea, verisuonet voivat vahingoittua. Tämä voi johtaa aivohalvauksiin, sydänkohtauksiin ja muihin vakaviin terveysongelmiin. Korkea diastolinen verenpaine voi myös pahentaa muiden terveysongelmien kuten diabetes, munuaissairaudet ja valtimoiden kaventuminen.

  Miten voit hallita diastolista verenpainetta?

  Yksi tapa hallita diastolista verenpainetta on välttää stressiä. Stressi vaikuttaa sydämen lyöntitiheyteen, mikä nostaa verenpainetta. Rentoutumisharjoitukset tai jooga voivat auttaa hallitsemaan stressiä.

  Lisäksi terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, terveellinen ruokavalio, ja tupakoinnin lopettaminen, voivat auttaa hallitsemaan diastolista verenpainetta. On myös tärkeää kontrolloida painoaan, koska ylipainoisilla ihmisillä on suurempi riski korkeaan verenpaineeseen.

  Jos diastolinen verenpaine on korkeampi kuin normaali arvio, on hyvä varata aika lääkärille. Lääkäri voi määrätä lääkkeitä verenpaineen alentamiseksi tai suositella muita hoitomuotoja.

  Johtopäätös

  Diastolinen verenpaine on tärkeä mittari terveyden kannalta. Korkea diastolinen verenpaine voi olla merkki erilaisista terveysongelmista ja johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. Terveellinen elämäntapa, liikunta, terveellinen ruokavalio ja stressinhallinta ovat avaintekijöitä diastolisen verenpaineen hallinnassa. On tärkeää tarkkailla verenpainetta säännöllisesti, varsinkin jos verenpaine on riskiryhmässä. Jos epäilee verenpainevaivoja, on hyvä varata aika lääkärille.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.