Mitä Tarkoittaa Avoin Lähete

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5134

  +

  Mitä tarkoittaa avoin lähetemääräys terveydenhuollossa?

  Avoin lähetemääräys on käsite, joka on tärkeä kaikille suomalaisille, jotka käyttävät terveyspalveluita. Se tarkoittaa yksinkertaisesti lääkärin kirjoittamaa lähetemääräystä, joka antaa potilaalle mahdollisuuden valita itse, missä hän haluaa hoidon saada. Tämä tarkoittaa sitä, että potilas voi hakeutua hoitoon mihin tahansa julkisessa terveyskeskuksessa, sairaalassa tai yksityisessä terveyspalveluyrityksessä, joka on hyväksytty palveluntarjoajaksi.

  Avoin lähetemääräys on siis erittäin tärkeä, sillä se antaa potilaalle enemmän itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuuden valita hoitopaikkansa. Tilausajattelu on kuitenkin edelleen voimissaan terveydenhuollossa, mikä tarkoittaa, että jotkut lähetteet voivat edellyttää, että potilaan on hakeuduttava hoitoon tiettyyn terveyskeskukseen tai sairaalaan. Tämä on tuoai yhdenmukaisuutta ja hallinnollista kätevyyttä terveydenhuollossa, mutta potilaan valinnanvapautta rajoitetaan.

  Avoin lähetemääräys on eri asiakirja kuin hoitoketjuun tai hoitosuunnitelmaan sisältyvä lähetemääräys. Hoitoketjuun liittyvät lähetteet sisältävät tavanomaisesti tiedot, joita tarvitaan hoidon jatkamiseksi tai ohjaamiseksi eteenpäin hoitoketjussa, mutta ne eivät anna potilaalle mahdollisuutta valita hoitopaikkaansa. Hoitosuunnitelmassa esitetään potilaan tavoitteet hoidolle ja sen suunnitellut vaiheet sekä pyritään takaamaan sujuva siirtyminen eri hoitopaikkojen ja asiantuntijoiden välillä.

  Miksi avoin lähetemääräys on tärkeä?

  Avoin lähetemääräys antaa potilaille vapauden valita hoitopaikkansa ja näin ollen mahdollisuuden vaikuttaa omaan hoitoonsa. Potilas voi valita hoitopaikan esimerkiksi sijainnin, ajan ja henkilökunnan perusteella. Tämä voi olla erittäin tärkeää, jos potilas asuu kaukana terveyskeskuksesta tai kärsii joistakin terveysongelmista, jotka voivat vaikuttaa hoitopaikan valintaan.

  Lisäksi avoin lähetemääräys voi edistää terveydenhuollon tehokkuutta. Jos potilas voi valita hoidon saamisen paikan itse, tämä voi vähentää jonotusaikoja ja vähentää painetta erilaisissa terveydenhuollon järjestelmissä.

  Avoin lähetemääräys voidaan myös nähdä tärkeänä välineenä potilaiden oikeuksien edistämisessä. Kun potilaalla on enemmän valtaa hoitopaikkansa valinnassa, hän voi myös paremmin vaatia omaa potilasasemaansa ja omia oikeuksiaan.

  Mistä saan avoimen lähetemääräyksen?

  Jos haluat saada avoimen lähetemääräyksen terveyspalveluilta, sinun tulee ensin käydä lääkärissä. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetemääräyksen ja antaa sinulle tiedot, joita tarvitset siirtääksesi lähetemääräyksen toiseen terveyspalveluun. Voit siirtää lähetemääräyksen esimerkiksi lähettämällä sen postitse tai sähköisesti, jos terveyspalvelu sitä tarjoaa.

  Jotkut terveyspalvelut voivat pyytää sinua antamaan tietoja siitä, miksi haluat vaihtaa hoitopaikkaa tai siirtää lähetemääräyksen. Tämä voi liittyä esimerkiksi henkilökunnan saatavuuteen, sijaintiin tai aukioloaikoihin. On tärkeää, että annat kaikki tarvittavat tiedot ja noudatat terveyspalvelun ohjeita, jotta voit hyödyntää avointa lähetemääräystä parhaalla mahdollisella tavalla.

  Yhteenveto

  Avoin lähetemääräys on tärkeä käsite terveydenhuollossa. Se antaa potilaille vapauden valita hoitopaikkansa ja siten vaikuttaa omaan hoitoonsa. Avoimet lähetemääräykset voivat myös edistää terveydenhuollon tehokkuutta vähentämällä jonotusaikoja ja vähentämällä painetta erilaisissa terveydenhuollon järjestelmissä. Jos haluat saada avoimen lähetemääräyksen terveyspalveluilta, sinun tulee ensin käydä lääkärissä ja pyytää lähetettä. Kun sinulla on lähetemääräys, voit siirtää sen toiseen terveyspalveluun valinnanvapautta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.