Mitä Tarkoittaa Astma

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4251

  +

  Mitä tarkoittaa astma?

  Astma on keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus, joka vaikuttaa hengityksen toimintaan. Astmaoireita ovat yskä, hengenahdistus, rintakipu ja limaneritys. Nämä oireet johtuvat keuhkoputkien supistumisesta ja tulehduksesta, joka aiheuttaa keuhkoputkien seinämien turpoamista.

  Astma on krooninen sairaus, joka ei parane, mutta sen oireita voidaan hallita hoidolla. Astmaa on erilaisia, joista yleisin on allerginen astma. Allerginen astma johtuu yleensä ympäristön allergeeneista, kuten siitepölystä ja kotieläinten hiukkasista.

  Miten astmaa hoidetaan?

  Astman hoitoon käytetään yleensä lääkkeitä, jotka avaavat keuhkoputkia ja vähentävät tulehdusta keuhkoputkissa. Inhaloitavat lääkkeet ovat yleisin hoitomuoto, ja niitä käytetään yleensä joka päivä astman hoitamiseksi.

  Astmalääkkeitä on kahta tyyppiä: avaava ja ennaltaehkäisevä. Avaava lääke käytetään hätätilanteissa, kun astman oireet ovat äkillisiä. Ennaltaehkäisevää lääkettä käytetään päivittäin estämään astmaoireiden ilmaantumista.

  Lisäksi astman hoidossa on tärkeää välttää astmaa pahentavia tekijöitä. Esimerkiksi ilman saasteet, tupakansavu ja home voivat pahentaa astmaoireita. Allergisessa astmassa henkilön tulisi välttää altistumista allergeeneille, kuten siitepölylle tai pölypunkkiallergialle.

  Miten astman oireita voi ennaltaehkäistä?

  Astman oireita voi ennaltaehkäistä tekemällä muutoksia elämäntapoihin ja ympäristöön. Tärkein ennaltaehkäisykeino on tupakoinnin lopettaminen, sillä tupakansavu pahentaa astmaa ja voi aiheuttaa sen puhkeamista.

  Muita keinoja astman ennaltaehkäisyyn ovat:

  – Vältä altistumista allergeeneille, kuten siitepölylle ja kotieläinten hiukkasille.
  – Vältä altistumista saasteille, kuten ilmansaasteille ja homeelle.
  – Sisäilman laadun parantaminen, esimerkiksi kosteusvaurioiden korjaaminen ja säännöllinen ilmanvaihto.
  – Säännöllinen liikunta ja hyvä terveydenhoito auttavat ylläpitämään keuhkojen terveyttä.

  Miten astma vaikuttaa päivittäiseen elämään?

  Astma voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään, sillä astmaoireet voivat rajoittaa fyysistä aktiivisuutta. Henkilö, jolla on astma, saattaa kokea hengitysvaikeuksia, joka voi vaikeuttaa urheilua tai muuta fyysistä toimintaa.

  Astman hoitaminen on tärkeää päivittäisen toiminnan helpottamiseksi. Astmaa sairastava henkilö voi kuitenkin elää normaalia elämää aktiivisesti, kun oireet ovat hyvin hallinnassa.

  Yhteenveto

  Astma on keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Sairaus on krooninen, eikä siitä ole parannuskeinoa, mutta oireita voidaan hallita tehokkaalla hoidolla. Astman hoitoon kuuluvat lääkkeet, kuten inhalaattorit, ja elämäntapamuutokset, kuten allergeenien ja saasteiden välttäminen. Astma voi vaikuttaa päivittäiseen elämään, mutta oireiden onnistunut hallinta mahdollistaa normaalin ja aktiivisen elämän.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.