Mitä Tarkoittaa Ajoneuvolla Luovutusilmoitus

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5987

  +

  Mitä tarkoittaa ajoneuvolla luovutusilmoitus?

  Ajoneuvon luovutusilmoitus on ilmoitus, joka on tehtävä, kun ajoneuvo vaihtaa omistajaa. Ajoneuvon uusi omistaja tekee ilmoituksen Ajoneuvohallintokeskukselle (Trafi) viimeistään seitsemän päivän kuluessa ajoneuvon omistajan vaihdosta. Jos asiaa ei hoideta ajoissa, voi siitä seurata ikäviä seurauksia.

  Miksi ajoneuvon luovutusilmoitus on tärkeä?

  Ajoneuvon luovutusilmoitus on tärkeä siksi, että sen avulla varmistetaan ajoneuvon oikea omistaja. Ilmoituksen ansiosta myös edellinen omistaja vapautuu vastuusta ajoneuvon liikenteessä tapahtuneiden seikkojen jälkeen. Tämä on erittäin tärkeää esimerkiksi silloin, kun ajoneuvo on myyty ja uusi omistaja ajaa tapaturman tai sakon verran liikenteessä. Jos luovutusilmoitusta ei ole tehty, katsotaan vanha omistaja vastuulliseksi ajoneuvon liikennekäyttäjänä.

  Miten ajoneuvon luovutusilmoitus tehdään?

  Ajoneuvon luovutusilmoitus tehdään Trafin sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeella. Sähköinen ilmoitus on helpompi ja nopeampi hoitaa, sillä sen saa tehtyä heti kaupan teon jälkeen. Siinä kestää yleensä vain muutama minuutti, kun taas paperilomakkeen käsittelyaika voi olla jopa neljä viikkoa. Sähköisessä palvelussa täytetään ajoneuvon ja uuden omistajan tiedot, maksetaan 5,40 euron ilmoitusmaksu ja ilmoitus on valmis. Paperilomake palautetaan postitse Trafin osoitteeseen.

  Mitä muuta tulee muistaa ajoneuvon omistajanvaihdossa?

  Ajoneuvon omistajanvaihdossa tulee huomioida myös muita asioita. Ajoneuvon uusi omistaja tarvitsee voimassa olevan liikennevakuutuksen, jolla hän voi ajaa ajoneuvolla. Lisäksi ajoneuvon rekisteröintitodistus tulee uuden omistajan nimiin, jotta hän voi osoittaa ajoneuvon omistajuutensa. Ajoneuvovero tulee myös olla maksettu ennen omistajanvaihdosta ilmoittamista. Ajoneuvoveron määrä lasketaan ajoneuvon painon, käyttötarkoituksen ja käyttöasteen perusteella.

  Yhteenveto

  Ajoneuvon omistajanvaihdossa tulee muistaa tehdä ajoneuvon luovutusilmoitus Trafiin seitsemän päivän kuluessa. Ilmoitus varmistaa ajoneuvon oikean omistajuuden ja vapauttaa edellisen omistajan vastuusta ajoneuvon liikennekäyttöön liittyvissä seikoissa. Luovutusilmoituksen voi tehdä Trafin sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeella. Ajoneuvon uuden omistajan tulee myös huolehtia liikennevakuutuksesta, rekisteröintitodistuksesta ja ajoneuvoveron maksusta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.