Mitä Tapahtuu Jos Ei Mene Yo Kokeeseen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #4690

  +
  Mitä tapahtuu, jos ei mene yo-kokeeseen?

  Yo-koe on Suomen koulujärjestelmässä merkittävä osa lukiolaisen elämää. Se on ylioppilastutkinnon viimeinen koitos ja sen avulla voidaan saada opiskelupaikka korkeakoulussa. Yo-koe on monelle lukiolaiselle iso stressin lähde, ja osa voi pohtia jopa kokeen jättämistä väliin. Tässä artikkelissa käsitellään sitä, mitä tapahtuu, jos ei mene yo-kokeeseen.

  Ensinnäkin, on hyvä muistaa, että yo-kokeen jättäminen kokonaan väliin ei tule kyseeseen, mikäli haluaa saada ylioppilastutkinnon. Ylioppilastutkinto vaatii kuusi koetta, ja jokainen niistä on kirjoitettava, jotta tutkinto voidaan suorittaa. Jos jättää yhden tai useamman yo-kokeen väliin, on todennäköistä, että ylioppilastutkintoa ei voi suorittaa samana keväänä kuin muut kokeet. Se tarkoittaa sitä, että tutkinnon suorittaminen kestää pidempään ja opiskelupaikan saaminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

  Jos lukiolainen ei mene yo-kokeeseen, on seuraukset suuria myös itse kokeen suhteen. Vaikka koetta ei saisi oltua paikalla, se arvostellaan silti. Jos oppilas ei läpäise yo-kokeita tarvittavalla arvosanalla, on uusintakerta edessä. Uusintakerta on kuitenkin suuri haaste, sillä se vaatii paljon lisäpanostusta ja tauon esimerkiksi opiskelupaikan saamisessa.

  Toisaalta tilanne ei ole toivoton, mikäli lukiolainen on myöhästynyt tai sairas eikä pystynyt tulemaan kokeeseen. Yo-kokeissa on mahdollista hakea oikaisua, mikä tarkoittaa sitä, että yo-koe arvostellaan uudelleen valituksen perusteella. Oikaisupyyntö on tehtävä viikon sisällä kokeen tulosten julkaisusta, ja sen tulee perustua siihen, että kokeen arvostelu ei ole ollut sääntöjen mukainen. Oikaisumenettelyyn liittyy kustannuksia, mutta jos oppilas on riittävän selvästi saanut enemmän pisteitä kuin arvosanansa antaa olettaa, on oikaisupyyntö luonnollisesti järkevä.

  Toinen tilanne, missä oppilaan kannattaa pohtia oikaisupyyntöä, on silloin, kun hän on myöhästynyt kokeeseen. Myöhästyminen ei ole erityisen suuri ongelma, mikäli oppilas ehtii kokeen aikana paikalle. Jos oppilas kuitenkin myöhästyy kokeesta täysin, on hänestä tullut poissaoleva kokeessa. Tällöin oppilaalla on mahdollisuus saada yo-koe arvosteltavaksi, mikäli hän hakee oikaisua. Oikaisupyyntö on hyvä perustella tiiviisti ja perustellusti, ja se kannattaa tehdä pikaisesti kokeen päättymisen jälkeen.

  Yhteenvetona siis voidaan todeta, että yo-kokeen väliin jättäminen on harvoin järkevä vaihtoehto. Koska ylioppilastutkinto vaatii kuusi koetta, sen suorittaminen voi siirtyä ikuisesti, mikäli kokeita jätetään välistä. Yo-kokeesta poisjäänti voi myös aiheuttaa ylimääräisiä stressin ja ahdistuksen tunteita, kun opiskelusuunnitelmia joudutaan muuttamaan. Mikäli poissaolo tai myöhästyminen on satunnainen, saattaa oikaisupyyntö olla mahdollisuus. Se on kuitenkin harkittua, ja siinä tulee olla selkeä ja perusteltu syy. Yleisesti ottaen on suositeltavaa, että yo-kokeissa kannattaa olla paikalla ja hoitaa ne kunnialla, koska ne voivat olla portti opiskelupaikan saavuttamiseen ja tulevaisuuden uran muovaamiseen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.