Mitä Tapahtui Vuonna 1989

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #2806

  +
  # Mitä tapahtui vuonna 1989?

  Vuosi 1989 oli tärkeä vuosi monella tapaa Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Seuraavaksi käymme läpi vuoden 1989 tärkeimmät tapahtumat.

  ## Suomessa tapahtunutta vuonna 1989

  Vuonna 1989 Suomessa juhlittiin itsenäisyyden 72-vuotispäivää. Presidentti Mauno Koivisto osallistui seppeleenlaskuun sankarivainajien haudoilla Helsingin Hietaniemessä. Myöhemmin samana vuonna Koivistoa haastoi vaaleissa uuvuttava kampanja, joka päättyi hänen toiseen presidenttikautensa jatkumiseen.

  Vuoden 1989 suurin uutisaihe Suomessa oli kuitenkin Lappeenrannassa sattunut junaonnettomuus. Lappeenrantaan matkalla ollut Pendolino-juna törmäsi rekan perävaunuun tasoristeyksessä. Onnettomuudessa kuoli seitsemän ihmistä ja yli 60 loukkaantui.

  ## Euroopassa tapahtunutta vuonna 1989

  Historiallisesti tärkein tapahtuma vuonna 1989 oli Berliinin muurin murtuminen 9. marraskuuta. Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät virallisesti vuoden 1990 alussa. Tämä tapahtuma avasi oven muille kommunistivaltioille ja niiden diktatuurit alkoivat horjua, joka johti näiden maiden demokratisoitumiseen. Euroopassa tapahtunut kehitys tuli olemaan suuri vaikutus koko maailman tulevaisuuteen.

  ## Muualla maailmassa tapahtunutta vuonna 1989

  Muut vuonna 1989 tapahtuneet tärkeät tapahtumat tapahtuivat Kiinassa ja Romaniassa. Kiinassa presidentti Deng Xiaoping löi verisesti alas opiskelijoiden demokratiapyyntöjen Tienanmenin aukiolla, jonka seurauksena kuoli ja loukkaantui satoja rauhanomaisia demonstrantteja. Romaniassa vallankumous kaatoi pitkäaikaisen diktaattorin Nicolae Ceausescun hallinnon.

  ## Yhteenveto

  Vuoden 1989 tapahtumat osoittivat, että suuret ja merkittävät tapahtumat voivat tapahtua yllättäen ja muuttaa historiallisesti koko maailmaa. Berliinin muurin murtuminen vapautti Itä-Euroopan kommunistivaltiot ja Kiinan Tienanmenin aukion tapahtumat osoittivat, että demokraattiset vapaudet eivät ole itsestäänselvyyksiä. Suomessa vuoden huomattavin tapahtuma oli Lappeenrantalainen junaonnettomuus, joka on muistutus matkustusturvallisuuden tärkeydestä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.