Mitä Tapahtui Vuonna 1963

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #4507

  +

  Mitä tapahtui vuonna 1963 Suomessa?

  Vuosi 1963 oli merkittävä vuosi Suomen historiassa monessa suhteessa. Tässä artikkelissa käsitellään muutamia vuoden 1963 merkittäviä tapahtumia.

  Olympialaiset Helsingissä

  Vuonna 1963 Suomessa järjestettiin olympialaiset. Kisat olivat hyvin merkittävät, sillä ne järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä. Helsingin olympialaiset ovat edelleen yksi Suomen merkittävimmistä urheilutapahtumista.

  Suomi menestyi kisoissa hyvin. Suomalaiset saavuttivat yhteensä 8 mitalia, joista 3 oli kultaa, 1 hopeaa ja 4 pronssia. Suomen kultamitalit tulivat painonnostossa, purjehduksessa ja pikaluistelussa.

  Pankkikriisi ja devalvaatio

  Vuosi 1963 oli myös taloudellisesti vaikea vuosi Suomessa. Taloudessa oli jo pidempään ollut ongelmia, mutta vuonna 1963 tilanne paheni entisestään.

  Toukokuussa 1963 Suomessa puhkesi pankkikriisi. Useat pankit joutuivat vaikeuksiin ja jopa konkurssiin. Kriisin syinä olivat muun muassa liiallinen lainanantaminen ja epäterve kilpailu.

  Pankkikriisi johti siihen, että Suomi devalvoi markkansa syyskuussa 1963. Devalvaatio tarkoittaa valuutan arvon alentamista suhteessa muihin valuuttoihin. Devalvaation tarkoituksena oli parantaa Suomen kilpailukykyä ja edistää talouden kasvua.

  Eduskuntavaalit

  Vuonna 1963 Suomessa järjestettiin myös eduskuntavaalit. Vaaleissa äänioikeutetut suomalaiset saivat valita eduskuntaan 200 edustajaa.

  Vaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi Suomen Maaseudun Puolue (SMP) 24,1 prosentin kannatuksella. SMP:n jälkeen suurimmiksi puolueiksi nousivat Kansallinen Kokoomus (kok) ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP).

  Eduskuntavaalien jälkeen muodostettiin maan hallitus, joka koostui SMP:stä, Keskustapuolueesta (kesk) ja SDP:stä.

  Kaarnajuhlat

  Vuonna 1963 Suomessa vietettiin myös yhtä maan vanhinta juhlaa, Kaarneen juhlaa eli Kaarnajuhlaa. Juhlan juuret ovat keskiaikaisissa mestarilaulajien kilpailuissa ja se on säilynyt Suomessa eri muodoissaan yli 400 vuotta.

  Kaarnajuhlaa vietettiin juhannuksen aikoihin ja se oli erityisesti nuorten juhla. Juhlaan kuului laulukilpailuja, tanssia, musiikkia ja yleistä juhlintaa.

  Vuonna 1963 juhlaa vietettiin eri puolilla Suomea ja se oli erittäin suosittu etenkin nuorten keskuudessa.

  Päätös suurlähetystön avaamisesta Moskovassa

  Vuonna 1963 Suomi teki myös tärkeän päätöksen avaamalla suurlähetystön Moskovassa, Neuvostoliitossa. Päätös oli merkittävä, sillä Suomi oli aiemmin pyrkinyt pysymään erossa Neuvostoliiton ja lännen välisestä konfliktista.

  Suomalaiset viranomaiset olivat kuitenkin huolissaan maan turvallisuudesta ja näkivät Moskovan suurlähetystön avaamisen ratkaisuna tilanteeseen. Suurlähetystön avulla Suomi pystyi ylläpitämään kansainvälisiä suhteitaan ja kommunikoimaan suoraan Neuvostoliiton kanssa.

  Vuonna 1963 tapahtui siis monia merkittäviä tapahtumia Suomessa. Olympialaiset, pankkikriisi ja eduskuntavaalit sekä Kaarnajuhla olivat vain muutamia näistä tapahtumista. Kaiken kaikkiaan vuoden 1963 voi nähdä tärkeänä vuotena Suomen historiassa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.