Mitä Syötiksi Mato Onkeen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #3185

  +

  Mitä Syötiksi Mato Onkeen?

  Onkikalastus on yksi Suomen suosituimmista harrastuksista, joka kiehtoo niin lapsia kuin aikuisiakin. Yksi tärkeimmistä asioista onnistuneen kalastusreissun kannalta on oikeanlaisen syötin valinta. Yleisin syötti on mato, mutta mitä kaikkea sitä voi syöttinä käyttää?

  1. Mato

  Mato on yleisesti käytetty syötti, joka herättää kalojen ruokahalun. Suomessa tavallisimpia onkikaloja ovat ahven, särki, hauki ja kuha. Nämä kalat syövät matoa mielellään, joten se on helppo ja luotettava syötti aloittelijallekin.

  2. Madot

  Matojen lisäksi muita toukkia ja matoja voidaan käyttää syöttinä. Esimerkiksi lierot, toukat ja touhut sopivat hyvin syötinkäytöön. Tämä vaihtoehto kannattaa kuitenkin valita vain varovaisesti, sillä kaikki kalat eivät syö kaikkea. Esimerkiksi hauki voi olla hyvinkin nirso ja halutessasi saada sen syömään, sinun täytyy valita juuri sen lempisyötti.

  3. Synteettiset syötit

  Markkinoilla on myös synteettisiä syöttimateriaaleja. Nämä ovat keinotekoisesti valmistettuja syöttejä, jotka houkuttelevat kaloja samalla tavalla kuin luonnollisetkin syötit. Synteettiset syötit ovat erittäin kestäviä ja ne voidaan valmistaa eri väreissä ja tuoksuissa, joten kalastaja voi valita juuri kuhunkin tilanteeseen sopivan syötin.

  4. Muut syötit

  Matojen ja synteettisten syötteiden lisäksi on olemassa monia muita syöttimahdollisuuksia. Esimerkiksi leipävalkuaista ja maissia voidaan käyttää syöttinä, samoin kuin erilaisia pakasteita, kuten katkaravunpyrstöjä ja simpukoita.

  Kokonaisuudessaan syötti valitaan kalan ja kalapaikan mukaan. Tulee muistaa, että kaikkien kalojen ruokavalio ei ole samanlainen ja syöttiä valitessa kannattaa ottaa huomioon myös veden laatu ja lämpötila. Kalapaikalla asiantuntevia paikallisia kalastajia voi pyytää neuvoja syötin valinnassa.

  Onkikalan saamiseen vaaditaan monia tekijöitä, mutta alkuun pääsee jo valitsemalla oikean syötin. Muista seurata säätiedotuksia ja veden lämpötiloja, sillä oikeaan paikkaan oikeassa tilanteessa suunnattu kalastusreissu antaa aina parhaat kalasaaliit.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.