Mitä Syötiin Ennen Perunaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #6016

  +
  Mitä Syötiin Ennen Perunaa?

  Peruna on nykyään yksi suomalaisten tärkeimmistä viljelyskasveista, mutta mitä syötiin ennen sen tuloa Suomeen? Ennen kuin peruna tuli Eurooppaan, ravinto koostui pääasiassa viljoista, juureksista ja hedelmistä. Tässä artikkelissa käsitellään, millaisia ruokia suomalaiset söivät ennen perunan tuloa.

  Viljat

  Suomalaiset ovat perinteisesti viljelleet ohraa, rukiita ja kauraa. Viljat olivat tärkein ravinnonlähde ennen perunan tuloa. Leipä oli talonpoikien ja kaupunkilaisten perusruokaa. Kaskiviljely eli maan raivaaminen ja viljelyn aloittaminen palaneessa metsässä oli tärkeä tapa saada viljaa, kun uusia pelloilta ei ollut.

  Rukiin lisäksi leipää tehtiin ohramaltaista ja kaurasta. Viljoista valmistettiin myös puuroja ja viikinää, joka valmistetaan maitoon sekoitettavasta ohrajauhosta. Viljoista tehtiin myös juomia, kuten sahti ja olut.

  Juurekset

  Juurekset ovat olleet tärkeä osa suomalaista ruokavaliota. Ennen perunan tuloa suomalaiset söivät juureksia, kuten palsternakkaa, naurista, lanttuja, porkkanoita ja punajuuria. Juureksista tehtiin muun muassa muhennoksia, keittoja, laatikoita ja lisukkeita eri ruoille.

  Hedelmät

  Hedelmät olivat harvinaisempia, mutta niitä saatiin etenkin lähempänä rannikkoa viljelyksissä tai suurempien kaupunkien tuontitavarana. Suomalaiset söivät omenia, luumuja ja marjoja, kuten mustikoita, vadelmia ja puolukoita. Hedelmiä käytettiin makeiden leivonnaisten, kuten piirakoiden, valmistukseen.

  Liharuoka

  Liharuoka oli arvokasta ja pidettiin usein juhlaruokana tai ainakin viikonlopun herkutteluna. Lihaa oli tarjolla eri muodoissa, kuten savustettuna, suolattuna tai kuivattuna. Yleisiä lihalajeja olivat sianliha, naudanliha ja lampaanliha. Kala oli tärkeä proteiininlähde ja erityisen tärkeä saaristolaisille.

  Jälkiruoat ja leivonnaiset

  Leivonnaiset olivat olennainen osa suomalaista ruokakulttuuria ja olivat usein leivän yhteydessä. Jälkiruoat valmistettiin usein marjoista ja hedelmistä, mutta myös viljoista. Esimerkiksi pulla, rieska ja piirakat olivat yleisiä leivonnaisia, joita tarjoiltiin jälkiruoaksi.

  Johtopäätökset

  Vaikka peruna onkin nykyään yksi suomalaisten tärkeimmistä viljelykasveista, ennen sen tuloa Suomeen ravinto koostui pääasiassa viljoista, juureksista ja hedelmistä. Tämä ruokavalio antoi energiaa raskaisiin maatalous- ja käsityötöihin. Suomalaiset pitivät lihaa arvossa, mutta sitä tarjottiin muuten harvoin kuin juhlaruokana. Leivonnaiset ja makeiset olivat olennainen osa ruokakulttuuria. Vaikka nykyään ruokavalio on monipuolistunut ja meillä on runsaasti erilaisia ruokalajeja tarjolla, vanhat perinteet eivät ole unohtuneet. Suomessa juhlapäivänä voit edelleen nauttia herkullisista laatikoista, riisipuu. Näin ollen voidaankin todeta, että peruna on noussut yhdeksi tärkeimmistä viljeltävistä kasveista, ja se on korvannut tehokkaasti joiltain osin ennen suomalaisten ruokaa hallinneita juureksia.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.