Mitä Suomi Lukee 2014

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #1478

  +

  Mitä Suomi lukee 2014?

  Suomalaisilla on pitkät perinteet lukemisen suhteen, ja kirjoja ostetaan edelleen paljon. Vuoden 2014 myydyimmät kirjat antavat kuitenkin viitteitä siitä, että suomalaiset ovat kiinnostuneempia kevyestä viihteestä ja trillereistä kuin raskaasta kaunokirjallisuudesta.

  Myydyimmän kirjan tittelin voitti jo toisen kerran Kari Hotakaisen Juoksen, joka kertoo suomalaisen miehen elämästä ja identiteettikriisistä. Toiseksi myydyin kirja oli Pauliina Rauhalan Taivaslaulu, joka kuvaa naisen elämää ja avioliittoa. Tämäkin teos on kaunokirjallisuutta ja tarjoaa oivaltavia näkökulmia perhesuhteisiin ja elämän valintoihin.

  Kolmellatoista myydyimmällä sijalla ovat kuitenkin kirjat, jotka kuuluvat trilleri- tai jännityskirjallisuuden genreihin. Esimerkiksi Jussi Adler-Olsen ja Jari Tervo kirjoittivat molemmat menestyneitä kirjoja, jotka vievät lukijat mukaan jännittävään maailmaan.

  Kevyet romaanit ja viihteelliset kirjat ovat myös saavuttaneet suuren suosion. Sheila Schwartzin kevyt elämänkertahömppä Mamma Mia! myi huimasti, ja kotimaisen chick lit -genren edustaja Katja Kettu julkaisi uuden romaanin Kätilö, joka sai paljon kiitosta kriitikoilta.

  Toisaalta myös kirjan koon voi huomata myytyjen kirjojen listalta. Menestyneillä teoksilla on taipumus olla tavallista paksummiksi, mikä osoittaa, että suomalaiset lukijat voivat olla valmiita maksamaan kalliimpaa hintaa laajan teoksen lukemisesta.

  On syytä huomata, että Suomen kielialueella julkaistavat kirjat eivät aina kiinnosta juuri Suomen kansalaisia. Hyvänä esimerkkinä tästä on Jo Nesbøn Harry Hole -sarja, joka on kääntynyt monelle kielelle, mutta silti onnistuu säilyttämään menestyksensä suomalaisilla kirjamarkkinoilla.

  Vielä yksi huomio on se, että kaupunkikirjaston suosiota on yleensä vaikea mitata. Kirjasto on kuitenkin edelleen suosittu paikka suomalaisille, jotka haluavat lukea, mutta eivät halua maksaa kovia hintoja kirjoista. Lisäksi kirjasto on suosittu paikka, jossa voi tavata muita lukemisesta kiinnostuneita ihmisiä ja vaihtaa mielipiteitä kirjoista.

  Yhteenvetona voi sanoa, että Suomalaiset ovat kiinnostuneita monista erilaisista kirjallisuuden genreistä. Suuri osa suomalaisista lukee raskasta kaunokirjallisuutta, mutta kevyen viihteen arvostus kasvaa jatkuvasti. Suomalaiset ovatkin lukijoina erittäin monipuolisia ja he löytävät kirjallisuudesta erilaisia nautintoja.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.