Mitä Sovittelussa Tapahtuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #5264

  +
  Mitä sovittelussa tapahtuu?

  Sovittelu on vapaaehtoinen tapa ratkaista erimielisyyksiä ja konflikteja rauhanomaisesti. Sovittelussa tavoitteena on, että konfliktin osapuolet löytävät yhteisen ratkaisun, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.

  Sovittelun vaiheet

  Sovittelu etenee yleensä seuraavassa järjestyksessä:

  1. Alkupuheenvuoro

  Sovittelun alkuvaiheessa sovittelija ja osapuolet tapaavat yhdessä. Sovittelija kertoo sovittelun tarkoituksesta ja siitä, miten sovittelu etenee. Osapuolet antavat oma näkemyksensä tapahtuneesta ja siitä, miten he näkevät konfliktin.

  2. Tiedonkeruu

  Sitten sovittelijat kerää tietoa tapahtuneesta ja konfliktin syistä. He voivat puhua osapuolten kanssa erikseen, jos heidän näkemyksensä poikkeavat toisistaan.

  3. Ongelman määrittäminen

  Sovittelijat auttavat osapuolia määrittelemään konfliktin ja sen taustalla olevat tarpeet ja intressit.

  4. Ratkaisujen löytäminen

  Osapuolet etsivät yhdessä ratkaisuja, jotka tyydyttävät kaikkia osapuolia. Sovittelija auttaa tarvittaessa erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen löytämisessä ja mahdollisesti myös arvioi niitä.

  5. Sovinnon solmiminen

  Kun osapuolet ovat löytäneet ratkaisun, sovittelija auttaa muotoilemaan sopimuksen, johon kaikki osapuolet voivat sitoutua. Sovinnon solmimisen jälkeen osapuolet voivat jatkaa keskinäistä kanssakäymistä.

  Sovittelun hyödyt

  Sovittelulla on monia hyötyjä, jotka voivat auttaa ratkaisemaan erimielisyyksiä ja vähentämään konflikteja. Sovittelu tarjoaa useita etuja:

  1. Rauhanomainen ja kunnioittava ratkaisu

  Sovittelussa osapuolet saavat itselleen kunnioittavan ratkaisun, joka perustuu yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen.

  2. Osapuolten yhteisymmärrys

  Sovittelun tavoitteena on osapuolten yhteisymmärrys ja yhteistyö. Sovittelun avulla konfliktin osapuolet oppivat kuuntelemaan toisiaan ja ymmärtämään paremmin toisen näkökulmia.

  3. Säästää aikaa ja kustannuksia

  Sovittelu on usein nopeampi ja halvempi tapa ratkaista konflikteja kuin oikeusprosessi. Sovittelijat työskentelevät aktiivisesti konfliktin osapuolten kanssa, jotta ratkaisut voidaan löytää nopeasti ja tehokkaasti.

  4. Luo pitkäaikaisen ratkaisun

  Sovittelussa osapuolet työskentelevät yhdessä luodakseen pitkäaikaisen ratkaisun. Osapuolisten sitoutuminen ratkaisuun on erittäin tärkeää, joten sovittelijat tekevät kaikkensa, jotta ratkaisu toimii osapuolten välillä pitkällä aikavälillä.

  Johtopäätös

  Sovittelu on tärkeä tapa ratkaista konflikteja rauhanomaisesti ja tehokkaasti. Sovittelu tarjoaa osapuolille mahdollisuuden löytää yhteinen ratkaisu, joka hyödyttää kaikkia osapuolia. Sovitteluun kääntyminen asioiden ratkaisemiseksi voi säästää aikaa ja kustannuksia, sen lisäksi että se tarjoaa osapuolille kunnioittavan ratkaisun.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.