Mitä Soraa Sokkelin Viereen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #254

  +
  Mitä Soraa Sokkelin Viereen?

  Suomen talviset olosuhteet eivät ole armollisia rakennusten perustuksille. Yksi tärkeimmistä keinoista suojata talon pohjaa kosteudelta on asentaa sorakerros sokkelin viereen. Soran käyttö pitää sokkelin kuivana ja suojaa sen pakkasvaurioilta. Mutta millaista soraa tulisi käyttää ja miten se tulisi asentaa? Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät asiat sorakerroksen asentamisesta.

  Millaista soraa tulisi käyttää?

  Soran tulee olla laadukasta ja pestyä, jotta se ei sisällä liikaa hienojakoista ainesta. Liian hienojakoinen sora ei tarjoa riittävää kosteudenpoistoa, vaan se voi pikemminkin kerätä kosteutta ja haitata sokkelin kuivumista. Laadukas sora voi olla esimerkiksi kallioperästä louhittua tai luonnonjakeista seulottua. Mikäli soraa ei ole pestyt, ne kannattaa huuhdella ennen asentamista, jotta ylimääräinen pöly ja hienojakoinen aines eivät sekoitu sokkelin ympärillä olevaan maa-ainekseen.

  Kuinka sorakerros asennetaan?

  Sorakerros asennetaan sokkelin viereen noin 40-50 senttimetrin leveydeltä. Kerroksen tulisi olla noin 30-50 senttimetriä syvä, mikä riippuu maaperän kosteudesta. Kosteassa maaperässä kannattaa asentaa syvempi kerros kuin kuivassa maaperässä, jotta kosteudenpoisto toimii paremmin. Jos maaperä on hyvin hiekkainen, sorakerroksen voi asentaa huomattavasti matalammalle. Sen sijaan raskaassa savimaaperässä sorakerros kannattaa laittaa mahdollisimman syvälle.

  Kerroksen päälle tulee asentaa suodatinkangas, joka suojaa sorakerrosta ja estää maan sekoittumista soraan. Suodatinkangasta ei kannata laittaa liian korkealle, jotta se ei kerää vesikertymiä ja estä kosteuden poistumista. Suodatinkangas tulee ulottaa noin 20 senttimetriä sokkelin päälle ja se kiinnitetään sorakerrokseen maapakoilla tai metalliset nauloilla. Kun suodatinkangas on asennettu, voidaan sorakerroksen päälle laittaa esimerkiksi kivituhkaa tai kaunista muuta maa-ainesta.

  Huomioitavaa sorakerroksesta

  Sorakerros on erittäin tärkeä rakennusten perustusten suojaamiseksi, mutta sen asentamisessa on huomioitava joitakin seikkoja. Sokkelin viereen ei kannata laittaa liikaa soraa, sillä se voi haitata sokkelin ilmanvaihtoa. Jos ilmankierto heikkenee, sokkelin lämpötila vaihtelee enemmän, mikä voi johtaa maan routimiseen ja sokkelin halkeiluun.

  Sorakerroksen lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että vesi pääsee poistumaan rinteiden puolelta talon luota pois. Kannattaa tarkistaa talon viemärijärjestelmä ja huolehtia, että sadevesi ohjautuu pois talon läheltä. Mikäli olosuhteet ovat erityisen vaativat, kannattaa harkita sokkelin muurauksen tai eristeen korjaamista.

  Yhteenveto

  Sorakerros on tärkeä osa talon perustuksen suojaamisessa Suomen talviolosuhteilta. Soran tulee olla laadukasta ja pestyä, jotta se tarjoaa riittävän kosteudenpoiston. Sorakerros tulee asentaa noin 40-50 senttimetrin leveydeltä, 30-50 senttimetrin syvyyteen ja päällystää suodatinkankaalla. Huomioitavaa on sorakerroksen määrä, joka ei saa estää sokkelin ilmanvaihtoa. Lisäksi kannattaa huolehtia talon viemärijärjestelmästä, jotta sadevesi valuu pois talon läheltä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.