Mitä Soluhengityksessä Tapahtuu

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #1243

  +

  Mitä soluhengityksessä tapahtuu?

  Soluhengitys on prosessi, jossa solut tuottavat energiaa käyttämällä hiiltä ja happea. Tämä prosessi tapahtuu solujen sisällä, ja siinä syntyy hiilidioksidia ja vettä. Se on erittäin tärkeä prosessi kaikille eliöille, mukaan lukien ihmiset.

  Kemiallinen reaktio

  Soluhengitys on kemiallinen reaktio, joka tapahtuu solujen mitokondrioissa. Mitokondrioiden sisällä tapahtuu useita reaktioita, jotka muuttavat happea ja glukoosia energiaksi. Tässä prosessissa vapautuu myös hiilidioksidia ja vettä.

  Glykolyysi

  Soluhengitys alkaa glykolyysillä, joka tapahtuu solun sytoplasman sisällä. Tässä vaiheessa glukoosi pilkkoutuu pienemmiksi yhdisteiksi, joista syntyy energiaa. Glykolyysin aikana muodostuu myös pyruvaattia, joka kuljetetaan mitokondrioihin seuraavaa vaihetta varten.

  Krebsin sykli

  Pyruvaatti käsitellään ensin Krebsin syklissä, joka tapahtuu mitokondrion matriksissa. Tässä vaiheessa pyruvaatti muuttuu asetyylikoentsyymi A:ksi (Acetyl-CoA), joka syötetään Krebsin sykliin. Krebsin syklin aikana hiilidioksidi vapautuu ja syntyy useita energiamolekyylejä.

  Elektroninsiirtoketju

  Krebsin syklin aikana muodostuu useita energiarikkaita molekyylejä, kuten NADH:ta ja FADH2:ta. Nämä molekyylit kuljetetaan elektroninsiirtoketjuun, joka on mitokondrion kalvolla. Siinä molekyylit luovuttavat elektroneja, jotka siirtyvät hapen kanssa reagoimalla soluhengityksen viimeiseen vaiheeseen.

  Oksidatiivinen fosforylaatio

  Viimeisessä vaiheessa, oksidatiivisessa fosforylaatiossa, syntyy ATP-molekyylejä, joita solu käyttää energiana. Tässä vaiheessa NADH ja FADH2 kuljettavat elektroneja, jotka reagoivat hapen kanssa. Tämä synnyttää hiilidioksidia ja vettä sekä vapauttaa energiaa, jonka solut käyttävät ATP:n muodostamiseen.

  Johtopäätös

  Soluhengitys on monimutkainen prosessi, joka tapahtuu solujen sisällä. Se on elintärkeä prosessi kaikkien eliöiden toiminnalle, koska siinä syntyy energiaa solujen käyttöön. Glykolyysin, Krebsin syklin, elektroninsiirtoketjun ja oksidatiivisen fosforylaation yhteistyö mahdollistaa energian tuottamisen soluille. Tämän prosessin ymmärtäminen on tärkeää, jotta voimme ymmärtää kehomme toimintaa ja terveyttä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.