Mitä Söis

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #6024

  +

  Mitä söis? – Vinkkejä terveelliseen ruokavalioon Suomessa

  1. Syö vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia

  Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään paljon lihaa, mutta terveellisempi vaihtoehto on vähentää lihan määrää ja syödä enemmän kasviksia. Kasvikset sisältävät runsaasti ravintoaineita, kuitua ja antioksidantteja, jotka auttavat pitämään kehosi terveenä. Kokeile esimerkiksi vihreitä lehtivihanneksia, porkkanaa, paprikaa, kesäkurpitsaa ja muita sesongin raaka-aineita.

  2. Valitse täysjyväviljoja

  Täysjyväviljat, kuten kaura, ruis ja ohra, sisältävät runsaasti kuitua, proteiinia ja muita hyödyllisiä ravintoaineita. Ne myös pitävät kylläisenä pidempään kuin valkoiset viljatuotteet, kuten leipä ja pasta. Valitse siis seuraavan kerran täysjyväleipä, -pasta tai -riisi.

  3. Syö kalaa kahdesti viikossa

  Kala sisältää terveellisiä rasvoja, kuten omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämelle ja aivoille. Suositeltava määrä on syödä kalaa vähintään kahdesti viikossa. Kokeile esimerkiksi lohta, silakkaa, savukalaa tai sardiineja. Jos et ole kalan ystävä, voit ottaa omega-3-rasvahapot myös ravintolisänä.

  4. Valitse terveellisiä välipaloja

  Herkuttele välipaloilla, mutta valitse terveellisiä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, marjoja ja jogurttia. Ne pitävät energiatasosi tasaisempana kuin sokeriset ja rasvaiset välipalat. Voit myös kokeilla esimerkiksi vihannestikkuja hummuksen kera tai paistettuja kikherneitä mausteilla höystettynä.

  5. Juo tarpeeksi vettä

  Riittävä vedenjuonti on tärkeää kehon toiminnan kannalta. Suositeltava määrä on noin kahdeksan lasia päivässä. Voit käyttää kivennäisvettä tai lisätä veteen esimerkiksi sitruunaa, kurkkua tai minttua maun parantamiseksi.

  6. Syö säännöllisesti

  Terveellinen ruokavalio koostuu säännöllisistä aterioista. Vältä pitkiä taukoja aterioiden välillä, sillä se voi aiheuttaa verensokerin heilahteluita ja turhia naposteluja. Kokeile pitää kiinni aamupalasta, lounaasta, välipalasta ja päivällisestä, ja tarvittaessa voit syödä muutaman pienen aterian päivän mittaan.

  Yhteenveto

  Terveellinen ruokavalio koostuu monipuolisista ja ravinnerikkaista ruoista. Syö enemmän kasviksia, täysjyväviljoja ja kalaa, valitse terveellisiä välipaloja ja juo riittävästi vettä. Säännöllinen ateriarytmi auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja välttämään turhia naposteluja. Hyvä ruokavalio on tärkeä perusta terveelle elämälle.

  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.