Mitä Seitistä

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #4015

  +

  Mitä Seitistä?

  Seiti on Pohjois-Atlantin kalalaji, joka on tuttu erityisesti Pohjoismaissa. Seiti on suosittu kala, joka on ravitseva ja monikäyttöinen, mutta myös ekologinen vaihtoehto, jonka käyttöä Suomessa kannattaa lisätä.

  Seiti on lohen, turskan ja kampelan sukulainen, ja sitä esiintyy Pohjois-Atlantin vedessä, erityisesti Islannin vesillä. Seitiä pyydetään erityisesti Norjan, Islannin, Färsaarten, Grönlannin ja Kanadan rannikkoalueilta, ja sitä viedään ympäri maailmaa. Suomeen seitiä tuodaan pääasiassa Norjasta ja Islannista.

  Seiti on erittäin ravitseva kala, joka sisältää runsaasti proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja ja vitamiineja. Seiti on myös vähärasvainen kala, joten se sopii hyvin terveelliseen ruokavalioon. Seitiä voi käyttää monipuolisesti erilaisissa ruuissa, kuten keitoissa, paistoksissa, uuniruoissa, salaatissa tai vaikkapa hampurilaisessa.

  Seitistä löytyy myös erilaisia tuotteita, kuten savuseitiä, paistoseitiä ja seitiä erilaisissa kastikkeissa. Seiti sopii hyvin myös sushiin ja muihin raakakalaa sisältäviin ruokalajeihin.

  Seiti on myös ekologinen vaihtoehto, sillä se on yleinen ja nopeasti kasvava kalalaji. Seittiä pyydetään myös kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, joten sen käyttöä voi suositella ympäristötietoisille kuluttajille.

  Suomessa seiti ei ole vielä kovin tuttu kala, mutta sen käyttöä voi lisätä monipuolistamalla ruokavalioita ja tutustumalla uusiin makuaiheisiin. Seitiä voi löytää erikoisliikkeistä ja suuremmista marketeista, ja sen käyttöä kannattaa kokeilla erilaisissa ruokalajeissa.

  Seitiä kannattaa pyrkiä käyttämään myös kotimaisena vaihtoehtona, sillä suomalaiset kalastajat pyytävät myös seitiä Itämerestä. Kyseinen seiti on erityisen ekologinen vaihtoehto, sillä sen kanta on tällä hetkellä vahva ja kestävällä pohjalla.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että seiti on ravitseva, monikäyttöinen ja ekologinen vaihtoehto, johon kannattaa tutustua. Seitiä kannattaa käyttää monipuolisesti erilaisissa ruuissa, ja sen käyttöä voi lisätä terveellisen ruokavalion puitteissa. Suomalaisia kalastajia kannattaa myös tukea, ja käyttää kotimaista seitiä, kun se on mahdollista.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.