Mitä Säteily Aiheuttaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #5201

  +
  Mitä Säteily Aiheuttaa?

  Säteily on termi, joka kuvaa sähkömagneettisten aaltojen tai hiukkasten energian kuljettamista. Säteily voi olla peräisin luonnollisista lähteistä, kuten auringon säteilystä tai maaperästä, tai se voi olla ihmisen aiheuttamaa, kuten röntgensäteistä tai ydinvoimalan käytettyjen polttoaineiden radioaktiivisuudesta. Tämä artikkeli käsittelee säteilystä aiheutuvia vaikutuksia ihmisiin sekä keinoja, joilla säteilylle altistumiselta voi suojautua.

  Säteilyn vaikutukset ihmiseen

  Ihmiskeho pystyy kestämään tietyn määrän säteilyä luonnollisesta ympäristöstä aiheutuvaa taustasäteilyä lukuun ottamatta. Korkeat säteilyannokset voivat kuitenkin aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ihmiskehossa, joihin kuuluvat muun muassa solujen mutaatiot, DNA-vauriot ja lisääntynyt syöpäriski.

  Säteilylle altistuminen voi myös aiheuttaa akuutteja oireita, jotka ilmenevät välittömästi tai lyhyen ajan kuluessa altistumisesta. Esimerkiksi röntgensäteilyn aiheuttama altistuminen voi lyhytaikaisesti vaikuttaa solujen jakautumiseen ja siten aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja hiustenlähtöä. Säteilyn pitkäaikaiset vaikutukset voivat ilmetä vuosien tai vuosikymmenten kuluessa, esimerkiksi lisääntyneenä syöpäriskinä tai hermoston vaurioitumisena.

  Säteilyaltistuksen määrä määrittelee säteilyn vaikutukset ihmiskehoon. Lääketieteellisissä tutkimuksissa käytetään yleisesti annoksen yksikköä sievert (Sv), joka kuvaa säteilyn biologista vaikutusta ihmiskehossa. Yhden sievertin säteilyannos voi aiheuttaa lyhytaikaisia terveysvaikutuksia, kun taas vähemmän kuin yhden millisievertin vuosittainen annos ei yleensä aiheuta terveydellisiä riskejä.

  Suojaudu säteilyltä

  On olemassa useita tapoja suojautua säteilyltä, kun ihminen altistuu sille esimerkiksi röntgentutkimuksen tai matkustamisen vuoksi. Yksi tehokas suojauskeino on vähentää altistumisen määrää lyhentämällä altistumisaikaa. Röntgentutkimuksessa käytetään yleensä suojaimia, jotka estävät säteilyn leviämisen muualle kehoon. Säteilylle altistuessaan voi myös käyttää suojakerroksia, joka suojaa ihoa säteilyltä.

  On myös muita tapoja suojautua säteilyltä pitkällä aikavälillä esimerkiksi välttämällä kohteita, jotka ovat säteilyalttiita tai käyttämällä suojalaseja säteilyn altistuksen välttämiseksi. Lisäksi on tärkeää välttää ihon palamista auringossa ja välttää tupakointia, koska ne voivat lisätä solujen mutaation riskiä, mikä puolestaan lisää syöpäriskiä.

  Yhteenveto

  Säteily voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ihmiskehossa altistumisen määrästä riippuen. Säteilyn pitkäaikaiset vaikutukset voivat ilmetä vuosien tai vuosikymmenten kuluessa ja johtaa lisääntyneeseen syöpäriskiin tai hermoston vaurioitumiseen. On kuitenkin olemassa useita tapoja suojautua säteilyltä, kuten vähentää altistumisaikaa, käyttää suojaimia tai suojakerroksia ja välttää kohteita, jotka ovat alttiita säteilylle pitkällä aikavälillä. Kehon terveyden suojaaminen on tärkeää, joten muista suojautua säteilyltä ja suojella itseäsi.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.