Mitä Sanoa Läheisensä Menettäneelle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #4107

  +
  H2: Miksi on tärkeää sanoa jotain läheisensä menettäneelle?

  Läheisen menettäminen on yksi elämän vaikeimmista kokemuksista, joka koskettaa meitä kaikkia ennemmin tai myöhemmin. Vaikka on vaikeaa löytää sanoja, jotka voisivat auttaa toista surun keskellä, on tärkeää yrittää löytää ne sanat. Monesti pelkkä läsnäolo ja kuunteleminenkin voi olla arvokkaampaa kuin mitkään sanat. Silti on hyvä muistaa, että sanoilla on voima auttaa toista pääsemään kohti parempaa oloa.

  H2: Mitä sanoa läheisensä menettäneelle?

  1. ”Olen pahoillani tapahtuneesta”

  Läheisen menettäminen on vaikea aihe ja moni saattaa pelätä astua liian lähelle toisen surua. Yksinkertaisin tapa aloittaa puhuminen on sanoa, että olet pahoillasi tapahtuneesta. Tämä viesti osoittaa, että välität ja jaettu tuska voi olla hyvä aloitus keskustelulle.

  2. ”Sinua ajatellaan”

  Sanoilla on valtava voima. Niiden avulla voidaan lähettää myös positiivisia ajatuksia ja energiaa toiselle, joka on kärsinyt suuren menetyksen. ”Sinua ajatellaan” -viesti osoittaa, että toinen ihminen välittää toisen kärsimyksestä ja on valmis olemaan tukena myös tulevaisuudessa.

  3. ”Kuinka voit?”

  Kysymys siitä, kuinka toinen voi, on loistava tapa aloittaa keskustelu läheisensä menettäneelle. Se osoittaa, että välität ja olet kiinnostunut toisen hyvinvoinnista. Kun toinen ihminen kertoo tunteistaan, on tärkeää olla läsnä ja kuunnella. Puhuminen voi auttaa toista pääsemään eteenpäin surun keskellä.

  4. ”Voinko auttaa jotenkin?”

  Kun läheinen ihminen kuolee, moni haluaisi auttaa surun keskellä olevaa ihmistä. Kuitenkin auttamisen tapoja ei aina tiedetä. Sen vuoksi kysymys siitä, miten voisi auttaa, on loistava keino osoittaa välittämistä ja halua auttaa. Tällä kysymyksellä voi tarjota myös konkreettista apua, kuten ruoanlaittoa tai kaupassakäyntiä.

  H2: Mitä ei kannata sanoa läheisensä menettäneelle?

  Surun keskellä olevan henkilön kuunteleminen ja tukeminen vaatii usein paljon herkkyyttä ja empatiaa. Joskus kuitenkin sanat voivat vahingossa satuttaa surun keskellä olevaa ihmistä entisestään, joten on tärkeää tietää myös asioita, joita ei kannata sanoa.

  1. Älä – yritä -rajoita

  ”Älä itke”, ”yritä piristyä” tai ”rajoita surua” ovat sanavalintoja, joita kannattaa välttää. Ne asettavat tietyt odotukset sille, miltä surun tulee näyttää, joka voi tuntua painostavalta ja viestiä, että toisen tunteet eivät ole tärkeitä.

  2. ”Rankoita musiikkia nyt”

  On tärkeää huomioida, että toiselle merkityksellinen asia voi olla musiikki, jota ei ehkä ymmärrä tai arvosta. Siksi on tärkeää olla kritisoimatta toisen surutapaa tai -reaktiota, vaikka se ei vastaisi omaa käsitystä siitä, miten surun tulisi näyttää.

  3. ”Olet vielä nuori”

  Ikään tai kokemukseen vetoaminen ei yleensä auta surun keskellä olevaa henkilöä tuntemaan paremmin. Sen sijaan voi viestiä toiselle, että hänen tunteensa ovat mitätöitävissä, ja seuraukset voivat jäädä huomaamatta.

  H2: Tiivistys

  Läheisen menettäminen on aina kova paikka, ja monesti on vaikea löytää sanoja, jotka voisivat auttaa toista surun keskellä. Kuitenkin sanoilla on suuri voima auttaa toista pääsemään eteenpäin. Yksinkertaisimmat sanat, joilla voit osoittaa välittämistä, ovat usein myös tehokkaimpia. Olennaista on tunnistaa, että jokainen suhtautuu suruun omalla tavallaan. Tärkeintä on olla läsnä ja kuunnella toista, sekä tarjota apua jos se tuntuu tarpeelliselta.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.