Mitä Sanoa Läheisen Menettäneelle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:55 pm #4715

  +
  Mitä sanoa läheisen menettäneelle

  Läheisen menettäminen on yksi elämän vaikeimmista kokemuksista. Se on surullinen, traaginen ja usein odottamaton tapahtuma, joka jättää jälkeensä ikävän ja tyhjyyden tunteen. Vaikka moni haluaisi auttaa, ei useinkaan tiedetä, mitä sanoa tai kuinka olla avuksi. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, mitä sanoa läheisen menettäneelle.

  Ensimmäinen askel on ymmärtää, että on tärkeää olla läsnä. Usein tärkeintä on vain olla hiljaa, kuunnella ja osoittaa myötätuntoa. On myös hyvä muistaa, että jokaisen ihmisen suru on yksilöllistä ja erilaista. Siksi on tärkeää kunnioittaa surijan tunteita ja heidän tapaa käsitellä tilannetta.

  Tässä muutama ohje siitä, mitä voit sanoa läheisen menettäneelle:

  1. ”Olen pahoillani”

  Yksinkertaisin ja suorin tapa osoittaa myötätuntoa on kertoa surijalle, että olet pahoillasi heidän menetyksestään. Tämä yksinkertainen lause voi tuoda paljon lohtua ja osoittaa, että välität.

  2. ”En tiedä, mitä sanoa”

  Jos et ole varma, mitä sanoa, voit aina kertoa sen suoraan surijalle. Tämä voi avata keskustelun ja antaa mahdollisuuden surijalle kertoa, miten hän tai hän tuntee.

  3. ”Haluatko puhua jostain tietystä?”

  Jos tiedät, että läheinen menetys voi olla erityisen vaikea jossain asiassa, kuten perheenjäsenen kanssa, voit kysyä surijalta, haluaisiko hän puhua siitä. Tämä voi antaa mahdollisuuden käsitellä vaikeita asioita ja auttaa surijan olemisessa vähemmän yksinäistä.

  4. ”On okei itkeä”

  Moni surija voi tuntea olonsa epämukavaksi itkiessään muiden läsnä ollessa. Siksi on tärkeää kertoa surijalle, että heidän tunteitaan kunnioitetaan ja että on täysin ok itkeä, jos siltä tuntuu. Myös käsilaukussa pidettävä nenäliina voi olla hyvin tärkeä lohdun lähde.

  5. ”Minä autan sinua”

  Kun menetys on tuore, on ymmärrettävää, että surija voi tuntea olevansa hyvin yksinäinen. Jos tunnet surijaa hyvin ja olet valmis auttamaan, voit ilmaista sen sanomalla ”Minä autan sinua”. Tämä voi olla tärkeää erityisesti silloin, kun surija on hämmentynyt ja hän tarvitsee apua käytännön asioissa, kuten ruoanlaitossa tai lastenhoidossa.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että tärkeintä on osoittaa myötätuntoa ja kunnioittaa surijan tunteita. On hyvä muistaa, että kaikenlainen läsnäolo ja tuki voi olla erittäin tärkeää. Jos et tiedä, mitä sanoa, pienet yksinkertaiset eleet, kuten hymyily, käden ojentaminen tai edes hiljainen läsnäolo, voivat olla merkittäviä surijalle surun hetkellä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.