Mitä Sähköauton Lataaminen Maksaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #2226

  +
  Mitä Sähköauton Lataaminen Maksaa Suomessa?

  Sähköauton lataaminen on yleistynyt nopeasti Suomessa. Suurin syy tähän on ympäristöystävällisyys, sillä sähköautojen päästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin bensiini- tai dieselautojen. Samalla sähköauton lataaminen on myös kätevää ja taloudellisesti järkevää.

  Mutta mitä sähköauton lataaminen maksaa Suomessa? Se riippuu monesta tekijästä, kuten auton akun kapasiteetista, latausteknologiasta ja latauksen ajankohdasta. Tutustutaan siis tarkemmin siihen, miten sähköauton lataaminen hinnoitellaan Suomessa.

  Latausteknologia

  Sähköautojen lataamiseen on tällä hetkellä kolme yleistä tekniikkaa: nopea lataus, pikalataus ja normaali lataus.

  Nopea lataus on tehokkain ja nopein tapa ladata sähköauto. Se vaatii erityisiä latauspisteitä, joita ei ole vielä kaikkialla Suomessa. Nopean latauksen hinta vaihtelee latauspisteen omistajan mukaan, mutta yleensä se on noin 0,25-0,35 euroa/kWh. Tämä tarkoittaa, että 40 kWh akun täyteen lataaminen maksaa noin 10-14 euroa. Nopeassa latauksessa yksi tunti latausaikaa riittää noin 100 km ajomatkaan.

  Pikalataus on hieman hitaampi kuin nopea lataus, mutta se mahdollistaa laajemman latausverkoston käytön. Hinta vaihtelee yleensä noin 0,15-0,25 euroa/kWh. Pikalataus ladataan yleensä puolessa tunnissa, jolloin se riittää noin 50 km ajomatkaan.

  Normaali lataus on hitain ja vaatii yleensä tunteja aikaa, mutta se on myös kaikkein edullisin. Normaalin latauksen hinta vaihtelee yleensä välillä 0,10-0,15 euroa/kWh. Normaalilatauksessa yhden tunnin latausaikaa tulee noin 20-30 km ajomatkan verran.

  Latauksen ajankohta

  Latauksen hinta voi muuttua latauksen ajankohdan mukaan. Sillä on erityisen suuri merkitys, kun ladataan kotona tai työpaikalla. Jos lataus tapahtuu öisin tai viikonloppuisin, se voi olla selvästi edullisempaa kuin lataus päivällä tai arkipäivisin.

  Kotitalouksissa sähköä kulutetaan yleensä eniten illalla, joten sähkösopimuksen valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös sähkön hinta eri vuorokaudenaikoina. Monilla sähköyhtiöillä on myös tarjolla erityisiä sähkösopimuksia, jotka tarjoavat edullisemman hinnan öisin tai viikonloppuisin lataamiselle.

  Sähköauton lataus kotona

  Sähköauton lataus kotona on yleensä edullisin ja kätevin tapa ladata autoa. Se vaatii kuitenkin oman latauslaitteen hankkimisen. Latauslaitteiden hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta aina useisiin tuhansiin euroihin.

  Kotona ladataan yleensä normaalilla latauksella, eli hinta vaihtelee noin 0,10-0,15 euroa/kWh. Omaan sähkösopimukseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä se voi vaikuttaa yleiseen latauskustannukseen.

  Sähköauton lataus julkisissa latauspisteissä

  Sähköauton latauspisteitä on tällä hetkellä yli 1 500 kappaletta ympäri Suomea. Sähköauton lataaminen niissä maksaa eri tavalla kuin kotona. Ne voivat olla ilmaisia tai maksullisia.

  Ilmaisia latauspisteitä on Suomessa vielä vähän, sillä yleensä niitä tarjoavat vain kaupungit tai kunnat. Maksullisissa latauspisteissä latauksen hinta määräytyy käytetyn energian mukaan. Se voi vaihdella noin 0,25-1,00 euroa/kWh riippuen latauspaikasta.

  Joissain paikoissa, kuten kauppakeskuksissa, lataus on ilmaista, mutta se edellyttää tietyn ostokynnyksen saavuttamista. Tällöin sähköauton lataus hoituu asiakkaan vaihtamalla sähköauton akun latausta vastaan tavaratalon tuotteisiin.

  Yhteenveto

  Sähköauton latauksen hinta riippuu monesta tekijästä, kuten latausteknologiasta ja latauksen ajankohdasta. Nopeassa latauksessa sähköauton lataaminen on nopeaa, mutta muodostaa suuremman maksun verrattuna pitkäkestoisempaan normaaliin lataukseen. Kotona ladattuna sähköautoa voi ladata edullisesti yöaikaan, kun taas julkisissa latauspisteissä lataus voi näin olla maksullista. Latauspisteitä on Suomessa yli tuhat ja niiden määrä kasvaa, jopa ilmaisia latauspisteitä löytyy jo muutamia.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.