Mitä Saa Laittaa Paperinkeräykseen

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:59 pm #3906

  +
  Mitä Saa Laittaa Paperinkeräykseen?

  Paperinkeräys on Suomessa yksi yleisimmistä kierrätysmuodoista. Erilaisia papereita kertyy kodissa ja työpaikalla päivittäin, ja siksi paperinkeräyspisteet ovat tärkeitä paikkoja, joihin paperit voi kierrättää eteenpäin. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä kaikkea paperinkeräykseen saa laittaa.

  Hyvä aloitus on, että keräät paperit omassa kodissasi erilleen muusta jätteestä. Paperille ja kartongille on omat keräyspisteensä, ja niiden lajittelu on helppoa. Paperinkeräykseen saa laittaa kaikenlaisia papereita, joilla ei ole elintarvikkeiden jäämiä. Tällaisia papereita ovat mm. aikakauslehdet, sanomalehdet ja kaikenlaiset mainokset. Myös vanhat kirjat ja vihkot ovat ok, ja vanhojen kirjojen niteetkin kerätään erikseen talteen.

  Myös tavalliset kirjekuoret saa laittaa paperinkeräykseen. Muistathan ensin tarkistaa, ettei kirjekuoressa ole esimerkiksi muovia, vaan se on varmasti vain paperia. Käyttämättömät kirjekuoret voi laittaa suoraan paperinkeräykseen. Samoin paperipussit, paperinugetit ja lahjapaperit käyvät myös.

  Kopiopaperi, monistepaperi ja laserkirjoitinpaperi tulee myös lajitella paperinkeräykseen. Erilaiset laskupaperit ja tulostetut paperit ovat myös tervetulleita keräyspisteisiin. Tarkista vain ensin, ettei tulosteissa ole henkilötietoja tai muita arkaluonteisia tietoja ennen niiden laittamista keräysastiaan.

  Muistilappuset ja muut erilaiset kuitit ja liput, jotka eivät sisällä varsinasta muovia tai metallia, voi laittaa myös paperinkeräykseen. Muistathan ainoastaan tarkistaa, että ne ovat ainoastaan paperia hienokseltaan, eivätkä sisällä muita materiaaleja.

  Kaikenlaiset pahvilootat, joista on purettu liimat ja muovit, tulee laittaa paperinkeräykseen. Muistathan kuitenkin tarkistaa, että kartonki on puhdas ja siinä ei ole mitään liimajäämiä, muovia tai metallia.

  Myös pienet ruskeat pahvilaatikot, joita käytät esimerkiksi varastointiin, seuraavan lahjan paketointiin tai kotisi eri tarvikkeiden säilytykseen, tulee lajitella paperinkeräykseen. Leikkaa vain muoviset ja metalliset osat pois laatikoista ennen keräysastian luo vientiä.

  Niin, mitä ei sitten saa laittaa paperinkeräykseen? Kaikki paperit, jotka sisältävät elintarvikkeiden jäämiä, kuten kahvipussit, vuoratut muro- ja keksipaketit ja vanhan rasvaisen pizzalaatikon, eivät kuulu paperinkeräykseen. Myöskään märkiä, kosteita tai likaisia papereita ei saa kerätä paperinkeräykseen.

  Yhteenvetona siis: kaikki puhtaat ja kuivat paperit, kartonkit ja aaltoilevat pahvit, joista on purettu epäpuhtaudet ja metallit, voi kierrättää paperinkeräykseen. Muista kuitenkin tarkistaa, että paperit eivät sisällä elintarvikkeiden jäämiä, ja kaikki muovit ja metallit ovat poistettu. Näin mahdollistat paperin ja kartongin paremman kierrätyksen.

  Paperinkeräyksestä on hyvä muistaa, että paperia voidaan kierrättää monta kertaa uudelleen. Kun lajittelet paperiroinan omassa kodissasi, olet mukana edistämässä kestävää kehitystä ja ympäristön hyvinvointia.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.