Mitä Ruokaa Vauvalle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #3463

  +
  Mitä ruokaa vauvalle kannattaa tarjota?

  Vauvan ensimmäinen ravinto on äidinmaito tai korvike. Tärkeintä on, että vauva saa riittävästi energiaa, ravintoaineita ja nestettä kasvun tueksi. Noin 6 kuukauden iässä vauvan elimistö alkaa valmistautua kiinteiden ruokien vastaanottamiseen. Alla on muutama vinkki siitä, mitä ruokaa kannattaa antaa vauvalle.

  1. Soseet

  Soseita voi ostaa kaupasta tai tehdä itse. Soseet ovat hyvä tapa aloittaa kiinteät ruoat, sillä ne ovat helppoja ja pehmeitä. Hyviä kasviksia aloitussoseiksi ovat porkkana, bataatti, parsakaali ja kurpitsa. Soseiden lisäksi voi tarjota muussia, joka sisältää esimerkiksi perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa. Jauhelihaa voi lisätä muussin joukkoon, mutta alkuun on parempi aloittaa kasvissoseilla.

  2. Hedelmät ja marjat

  Kiinteitä hedelmiä ja marjoja voi tarjota jo 6 kuukauden iästä alkaen. Hyvät aloitusvaihtoehdot ovat esimerkiksi banaani, omena ja päärynä. Myös marjat sopivat hyvin vauvojen ruokavalioon, mutta niitä kannattaa tarjota vähitellen pieninä määrinä mahdollisten allergiaoireiden välttämiseksi.

  3. Viljatuotteet

  Vauvan ruokavalion voi monipuolistaa myös viljatuotteilla. Soijapapu- tai vehnälesepuuro on hyvä vaihtoehto aamupalaksi. Lisäksi vauva voi syödä leipää, jonka voi pehmentää vedellä.

  4. Proteiinit

  Soseisiin ja muusseihin voi lisätä kasviperäisiä proteiininlähteitä, kuten papuja, linssejä ja herneitä. Lihaa voi tarjota alkuun soseiden ja muussien joukossa, mutta myöhemmin vauva voi syödä myös finger foodina esimerkiksi kanan ja kalan paloja.

  5. Juomat

  Veden lisäksi vauva voi juoda maitoa, mutta muista, että täysmaito ei sovi alle 1-vuotiaille. Sen sijaan kannattaa tarjota äidinmaitoa tai korviketta tai vähärasvaista maitoa 1-vuotiaasta alkaen.

  Muutamia vinkkejä:

  – Tarjoa uusia ruokia yksi kerrallaan ja tarkkaile mahdollisia allergiaoireita.
  – Älä lisää suolaa tai sokeria vauvan ruokaan.
  – Tarjoa ruokaa pieninä annoksina muutaman kerran päivässä.
  – Muista, että vauvan ruokinta on kehittyvää ja jokainen vauva on yksilö. Tärkeintä on tarjota monipuolista, ravitsevaa ruokaa pieninä annoksina ja seurata vauvan kehittymistä.

  Yhteenveto

  Vauvan kiinteiden ruokien aloitus on jännittävä vaihe vauvan elämässä. Muutamia hyviä aloitusravintoja ovat esimerkiksi soseet, hedelmät, viljatuotteet, proteiinit ja juomat. Tärkeintä on tarjota monipuolista, ravitsevaa ruokaa pieninä annoksina ja tarkkailla mahdollisia allergiaoireita. Vauvan ravitsemus on erittäin tärkeää ja vaikuttaa vauvan kasvuun ja terveyteen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.