Mitä Rokotuksia

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #2195

  +
  Mitä rokotuksia Suomessa tarvitaan?

  Suomi on yksi maailman terveimmistä maista, osittain siksi, että meillä on laajalti käytössä erilaisia rokotuksia. Vaikka monet suomalaiset ovatkin saaneet rokotuksia jo lapsuudessaan, on tärkeää muistaa, että useat rokotukset pitää uusia aikuisiälläkin. Tämä artikkeli kattaa Suomessa suositeltavat rokotukset, jotta terveytesi pysyisi hyvänä.

  Tetanus

  Tetanusrokote on erittäin tärkeä, sillä se suojaa tetanukselta, joka on bakteerin aiheuttama vakava tauti. Vaikka tetanus on harvinainen Suomessa, sitä esiintyy edelleen maailmalla. Suositeltava käytäntö on ottaa tetanusrokote joka kymmenes vuosi.

  Kurkkumätä

  Kurkkumätärokote on yleensä yhdistettynä tetanusrokotteeseen ja se suojaa vakavalta bakteeri-aiheuttiselta kurkkumädältä. Se otetaan samoin kuin tetanusrokote, eli joka kymmenes vuosi.

  MMR

  MMR-rokote suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta. Rokote on erityisen tärkeä naisille, jotka ovat raskaana tai suunnittelevat raskautta, sillä sikotauti voi aiheuttaa sikiön synnynnäisiä epämuodostumia.

  Influenssa

  Influenssakausi alkaa yleensä marraskuussa ja kestää aina maaliskuun lopulle asti. Vuosittain uusi influenssarokote kehitetään, joka perustuu maailmanlaajuisiin tutkimuksiin siitä, mitä influenssaviruskantoja on odotettavissa kyseisellä kaudella. Rokotteen ottaminen on suositeltavaa erityisesti iäkkäille ja sairaille, mutta myös nuoremmilla ihmisillä on hyvä olla rokote.

  Pneumokokki

  Pneumokokkirokote suositellaan lapsille ja iäkkäille sekä henkilöille, joilla on alttius sairastua vakaviin pneumokokkitartuntoihin, esimerkiksi keuhkokuumeeseen. Rokote suojaa useita eri pneumokokkikannoista, joista jotkut voivat olla erittäin tappavia.

  Vyöruusu

  Vyöruusurokote on tärkeä iäkkäille henkilöille, sillä vyöruusu on usein erittäin kivulias sairaus. Rokotteen vaikuttava ainesosa, joka on sama kuin vesirokkorokotteessa, saa aikaan vastaavat vaikutukset, mutta vyöruusurokote on suunniteltu tehokkaammin vain vyöruusuun.

  Hepatiitti A & B

  Hepatiitti A -rokotetta suositellaan henkilöille, jotka matkustavat ulkomaille, ja erityisesti maiden alueille, joissa on heikko sanitaatio. Hepatiitti B -rokote puolestaan suojaa B-hepatiitilta, joka on virusperäinen maksatulehdus. Rokotus on erityisen tärkeä kaikille, joilla on lisääntynyt tartuntariski, kuten terveydenhoitoalalla työskenteleville tai henkilöille, joilla on riskikäyttäytymistä, esimerkiksi huumeiden käyttäjille.

  Johtopäätös

  Vaikka moni ei halua ajatella sairastumista, sairauksilta suojautuminen on tärkeää, ja rokotukset ovat erinomainen tapa suojata terveyttäsi. Rokotukset vähentävät vakavien tulehdusten tai virusinfektioiden riskejä ja voivat auttaa välttämään vakavia sairauksia. Muista tarkistaa rokotustilasi säännöllisesti ja päivitä ne tarvittaessa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.