Mitä Radon On

  • Tämä aihe on tyhjä.
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5015

    +

    Mitä Radon On?

    Radon on väritön, hajuton ja mauton kaasu, joka syntyy maaperästä ja kallioperästä. Se on radioaktiivinen kaasu, joka voi olla terveydelle haitallinen, jos altistuu sille liian suuren annoksen.

    Radon on yleistä Suomessa, ja sitä esiintyy sekä sisä- että ulkoilman muodossa. Suurimmat radonin lähteet ovat maaperä ja kallioperä, joissa sen pitoisuudet voivat vaihdella alueittain.

    Miten Radon Sisältyy Sisäilmaan?

    Radon tunkeutuu helposti rakennuksiin maaperän tai kallioperän kautta. Se kulkeutuu sisään rakennuksista, kuten kellarista, maaperän halkeamista ja rakennuksen perustuksiden ympärillä olevasta maaperästä.

    Radonin pitoisuus sisäilmassa voi olla korkea, jos huonosti ilmastoidussa rakennuksessa on korkea maaperän radonpitoisuus ja huonosti ilmanvaihdettu sisäilma. Tämä on erityisen todennäköistä asumistiloissa, jotka ovat lähellä kallioperää tai maaperää.

    Radonin ongelmallisuutta lisää se, että radon kaasu on painavampaa kuin ilma ja se kerääntyy matalilla alueilla, kuten lattian tasolla tai kellareissa.

    Mitkä Ovat Radonin Riskit?

    Suomessa on arvioitu, että noin 300 ihmistä sairastuu vuosittain radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään. Tämä tekee radonista merkittävän terveysuhan, jonka vuoksi seuraa on otettava kiinteistöjen sisäilman radonpitoisuutta.

    Jokainen on alttiina radonille, mutta riski saada radonin aiheuttamia terveyshaittoja on suurempi niillä, jotka altistuvat sille korkeammissa pitoisuuksissa ja suuremmilla kestoilla. Radonin haitalliset vaikutukset kiteytyvät lähinnä keuhkosyövän riskin kasvuna.

    Miten Vältyt Radonin Haitoista?

    Radonin terveysriskejä voidaan välttää seuraavilla toimenpiteillä:

    Testaa Kotisi Radonpitoisuus

    Radonin pitoisuuden testaaminen on paras tapa selvittää, onko kotisi altis radonille. Testi on helppo toteuttaa ja tulokset pystyy saamaan nopeasti. Suositeltavaa on tehdä radonmittaus talvella, koska silloin radonin pitoisuudet ovat yleensä korkeimmillaan.

    Sisäilman Ilmanvaihto

    Sisäilman ilmanvaihto on tärkeässä roolissa radonpitoisuuden vähentämisessä. Tilojen riittävä ilmastointi ja tuuletus vähentävät sekä radonin että muiden epäpuhtauksien pitoisuutta sisäilmassa.

    Rakentamismääräykset

    Uudisrakentamisessa tulee noudattaa rakentamismääräyksiä, jotka edellyttävät radonin torjuntaa.

    Korjaus- ja Muutostyöt Rakennuksessa

    Radonpitoisuus voidaan ehkäistä myös korjaus- ja muutostöillä sekä tiivistejärjestelmillä, joilla estetään radonin kulku sisäilmaan. Erilaiset rakennustekniset kehittymisratkaisut ovat tehokkaita radonin torjunnassa.

    Lopuksi

    Radon on vaarallinen kaasu, jonka saatavuudesta Suomessa on huolestuttavia merkkejä. Kaikki suomalaiset tulisi pysyä tietoisina siitä, että he voivat olla radonille alttiina ja että riskien välttämiseksi on toteutettava varotoimenpiteitä. Testaamalla kotisi radonpitoisuus ja huolehtimalla asianmukaisesta ilmanvaihdosta vähennät riskiä saada radonin aiheuttamia terveyshaittoja.
    **

  • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.