Mitä Pullataikinasta

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:57 pm #355

  +

  Mitä Pullataikinasta tulisi tietää

  Pullataikina on suomalaisille tuttu herkku, joka ilahduttaa erityisesti juhlapöydissä. Monille pullan leipominen on rakas harrastus, mutta myös aloittelijoilla on helppoa leipoa herkullisia pullia. Tässä artikkelissa käsitellään pullataikinaa ja mitä siihen liittyy.

  Mitä pullataikina sisältää

  Pullataikinan perusraaka-aineet ovat vehnäjauhot, sokeri, maito, hiiva ja munat. Taikinaan lisätään myös suolaa, voita ja kardemummaa, joka antaa sille tyypillisen maun. Ainesosat sekoitetaan yhteen ja vaivataan kunnes taikina on kimmoisaa. Pullataikinaan voidaan myös lisätä esimerkiksi rusinoita tai mantelilastuja makua tuomaan.

  Pullataikinan kohottaminen

  Kun taikina on vaivattu, se asetetaan lämpimään paikkaan kohoamaan. Kohotusaika vaihtelee taikinan koosta ja käytetystä hiivasta, mutta yleensä se kestää noin tunnin. Taikina peitetään liinalla, jotta se ei kuivu kohotuksen aikana.

  Pullan muotoilu

  Kun taikina on kohonnut, se vaivataan uudelleen ja jaetaan pienempiin osiin. Nämä pyöritellään kämmenellä palloiksi tai muotoillaan pulliksi. Pullan muodon voi valita oman maun mukaan ja käyttää esimerkiksi erilaisia muotteja tai sormia muovatakseen jännittäviä kuvioita. Pullien kohoamiseen tulee jättää tarpeeksi tilaa, joten ne asetetaan joko leivinpaperille tai -vuokaan.

  Pullan paistaminen

  Kohonneet pullat voidaan voitele margariinilla tai sulatetulla voilla. Pullien paistoaika vaihtelee koon mukaan, mutta yleensä se kestää noin 12-15 minuuttia 200 asteessa. Kun pullat ovat saaneet kauniin värin ja ovat kohonneet uunissa, ne ovat valmiita syötäviksi.

  Säilytys ja tarjoilu

  Valmiit pullat voidaan säilyttää huoneenlämmössä tai pakastaa. Jotta pullat pysyvät tuoreina pidempään, ne voidaan kääriä folioon tai laittaa ilmatiiviiseen pussiin. Pullat tarjoillaan yleensä tuoreina kahvin tai teen kanssa. Erilaiset täytteet, kuten hillot tai vaniljakreemi, antavat pullille lisämakua ja vaihtelua.

  Lopuksi

  Pullataikina on monipuolinen ja helppo valmistaa. Leipomisharrastus on saanut uusia innokkaita ystäviä sosiaalisen median myötä ja yhä useampi ihminen kokeilee pullan leipomista kotona. Muistathan käyttää korkealaatuisia raaka-aineita ja testata rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Hemmotteluhetki on taattu!
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.