Mitä Plakki On

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #2242

  +

  Mitä Plakki on?

  Joskus suussa saattaa tuntua jotakin karheaa tai tahmaista, jota ei saa vedettyä ihan helposti pois hampaan pinnalta. Tämä karhea kerros on nimeltään plakki, joka on hammaskiven esiaste. Plakki on bakteerien kerros, joka muodostuu hampaan pinnalle. Se on väritön, kerrostunut kerros, joka näyttää hiukan kellertävältä.

  Plakin muodostumiseen vaikuttavat monenlaiset tekijät, joista yleisimpiä ovat huono suuhygienia ja huono ruokavalio. Jos ruokavalio on runsaasti sokeria ja hiilihydraatteja, se tarjoaa ravintoa bakteereille, jotka puolestaan muodostavat plakkia.

  Plakkia ei kannata jättää huomiotta, sillä se voi johtaa hammasongelmiin. Plakin bakteerit erittävät happoja, jotka syövyttävät hampaan pintaa ja ajan myötä aiheuttavat reikiä. Plakin bakteerit voivat myös aiheuttaa ikenien tulehduksen, joka puolestaan voi johtaa hampaiden löystymiseen ja jopa hampaiden irtoamiseen.

  Onneksi plakin torjumiseen on helppoa! Ensinnäkin, suuhygieniaa kannattaa parantaa. Säännöllinen hammaspesu on tärkeää, ja hampaita pitäisi pestä vähintään kahdesti päivässä. Myös hammaslankaa kannattaa käyttää päivittäin, sillä se poistaa plakkia hampaiden välisistä aukoista, joissa se voi olla vaikeaa havaita. Suuvesi auttaa myös torjumaan plakkia, sillä se sisältää antibakteerisia aineita.

  Toinen tapa välttää plakin muodostumista on muuttaa ruokavaliota. Vältä tai minimoi hiilihydraattien ja sokerin saanti. Syö sen sijaan runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, jotka vahvistavat hampaita ja ikeniä. Vesi on myös tärkeää, sillä se auttaa huuhtelemaan suusta bakteereja.

  Erityisen tärkeää plakin torjunnassa on säännöllinen hammaslääkärin tarkastus. Hammaslääkäri pystyy havaitsemaan plakin muodostumista ja poistamaan sen ajoissa. Hampaiden puhdistus ammattilaisen toimesta kannattaa tehdä säännöllisesti.

  Plakki on siis bakteerien muodostama kerros hampaan pinnalla, joka löytyy yleensä karheana ja tahmaisena hampaan pinnalta. Plakin muodostumista voi välttää helposti parantamalla suuhygieniaa ja muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset auttavat tunnistamaan plakin ajoissa ja pitämään hampaat terveinä.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.