Mitä Pitää Ottaa Mukaan Kun Lähtee Äänestämään

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #5401

  +

  Mitä Pitää Ottaa Mukaan Kun Lähtee Äänestämään

  Suomessa on monta vaalipäivää vuodessa, ja jokaisella on mahdollisuus äänestää. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen kuin lähtee äänestämään? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä tärkeitä asioita sinun pitää ottaa mukaasi äänestyspaikalle.

  Äänestyskortti tai virallinen henkilötodistus

  Kun lähdet äänestämään, sinun täytyy ottaa mukaasi joko äänestyskortti tai virallinen henkilötodistus. Äänestyskortti postitetaan kotiin noin viikkoa ennen vaaleja, ja sen avulla voit äänestää helposti ja nopeasti. Jos et ole saanut äänestyskorttia, voit käyttää virallista henkilötodistusta äänestyspaikalla.

  Maski ja käsidesi

  Koronaviruksen takia äänestyspaikalla tulee noudattaa turvavälejä ja käyttää maskia. Jos sinulla ei ole omaa maskia, voit pyytää sellaisen äänestyspaikalta. Muista myös ottaa mukaasi käsidesiä, jotta voit desinfioida kätesi tarpeen vaatiessa.

  Äänestyspaikan tiedot

  Ennen kuin lähdet äänestämään, varmista, että tiedät oikean äänestyspaikan. Äänestyspaikan tiedot löytyvät äänestyskortista ja äänestyspaikan verkkosivuilta. Voit myös soittaa oman kunnan äänestyspalvelunumeroon ja kysyä neuvoa.

  Valintaa helpottavat tiedot

  Jos et ole varma ketä äänestää, voit ottaa mukaasi valintaa helpottavia tietoja, kuten puolueiden vaaliohjelmia ja ehdokkaiden tietoja. Voit myös tutustua äänestyspaikalla oleviin vaalikoneisiin, jotka auttavat löytämään itselle sopivan ehdokkaan.

  Aikaa ja kärsivällisyyttä

  Varmista, että sinulla on tarpeeksi aikaa äänestämiseen, jotta voit keskittyä valintaasi rauhassa. Äänestyspaikalla voi olla ruuhkaa, joten muista varata aikaa myös jonottamiseen. Muista myös olla kärsivällinen ja kunnioittaa muita äänestäjiä.

  Yhteenveto

  Äänestäminen on tärkeä osa kansalaisvelvollisuutta, ja sen varmistamiseksi kannattaa ottaa mukaan tarvittavat asiakirjat, kuten äänestyskortti tai virallinen henkilötodistus. Muista myös noudattaa turvallisuusohjeita käyttämällä maskia ja käsidesiä äänestyspaikalla. Valintaa helpottavat tiedot kannattaa myös ottaa mukaan, jos et ole varma ketä äänestää. Muista varata tarpeeksi aikaa äänestämiseen, jotta voit keskittyä valintaasi rauhassa.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.