Mitä Palovamman Päälle

 • Tämä aihe on tyhjä.
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • 21 kesäkuun, 2023 klo 8:56 pm #4002

  +
  Mitä tehdä palovamman päälle?

  Palovammat ovat yleisiä vammoja, jotka voivat tapahtua kotona, ulkona tai töissä. Palovammat voivat aiheuttaa kipua, punoitusta, turvotusta ja jopa rakkuloita. On tärkeää tietää, miten hoitaa palovammat oikein, jotta ne eivät pahene ja tulehtuneet.

  Jos sinulla on palovamma, seuraa näitä ohjeita:

  1. Jäähdytä palovamma heti

  Jos mahdollista, jäähdytä palovamma juoksevan kylmän veden alla vähintään 10-15 minuuttia. Älä käytä jääpaloja tai jäätä, sillä ne voivat pahentaa vahinkoa. Jäähdytys auttaa lievittämään kipua ja välttämään kudosten vaurioita.

  2. Peitä palovamma puhtaalla sideharsolla

  Kun olet jäähdyttänyt palovammaa, peitä se puhtaalla sideharsolla tai steriloidulla siteellä suojataksesi ihoa. Älä käytä karheita tai hankaukselle alttiita siteitä, sillä ne voivat aiheuttaa lisävaurioita.

  3. Älä avaa rakkuloita

  Jos palovamma on vakava ja muodostaa rakkuloita, älä poppi niitä. Rakkuloista johduvat nesteet ovat kehon tapa suojautua vahingolta ja estää infektioita. Anna rakkuloiden puhjeta luonnollisesti ja pidä haava peitettynä.

  4. Tee kipua lievittäviä toimenpiteitä

  Kipua voi lievittää kylmän kääreen tai käyttämällä kipulääkettä. Vältä soveltamasta voiteita tai voiteita, ellei lääkäri määrää sitä. Näillä tuotteilla voi olla haittavaikutuksia ja ne voivat estää paranemista.

  5. Vältä palovamman uudelleen loukkaamista

  Palovamma-alueen koskettaminen tai hierominen voi pahentaa vaurioita. Vältä myös altistamasta palovammakohtaa kuumuudelle tai auringonvalolle, sillä ne voivat herättää uudelleen.

  6. Jos tarpeen, hakeudu lääkärin hoitoon

  Jos palovamma on vakava tai se kattaa suuren alueen, hakeudu lääkärin hoitoon. Tämä sisältää myös:

  • Päähän tai kasvoihin, käsivarsiin, jalkoihin tai sukupuolielimiin liittyvät palovammat

  • Kemikaalien, sähkön tai tulipalon aiheuttamat palovammat

  • Palovammat, jotka eivät parane muutaman päivän kuluessa

  • Vakavat palovammat, jotka ovat yli kahden senttimetrin syvyisiä

  Palovammat voivat olla kivuliaita, mutta oikean hoidon avulla paranemisaika voi olla nopeampi. On tärkeää käsitellä palovammoja oikein ja pitää ne puhtaina. Muista myös, että pienemmät palovammat voivat parantua itsestään muutamassa päivässä, mutta oireiden jatkuessa tai pahentuessa on aina parempi hakea lääkärin hoitoa varmistaakseen teen kehon paranemisen.
  **

 • Sinun täytyy olla kirjautuneena sisään vastataksesi tähän aiheeseen.